Η συνταγή της ημέρας: ''Κέικ σοκολάτας-καφέ κατευθείαν στο ταψί''

Άρτος και Θεάματα 24 Ιουλίου 2024

Κερνάμε λαχταριστό κέικ σοκολάτας-καφέ, με τα υλικά να ανακατεύονται μέσα στο ταψί όπου θα ψηθούν, χωρίς να λερωθεί ούτε ένα μπολ.

Αυτό κι αν είναι μεγάλη ιδέα!

Ζάχαρη & Αλεύρι

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

10' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά - Κομμάτια: 18
  •  3 κούπες αλεύρι
  •  1/2 κούπα κακάο
  •  2 κούπες ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  3/4 κούπας ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  •  2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 κούπα καφές φίλτρου, σε θερμοκρασία δωματίου (αν δεν έχουμε, αυξάνουμε το νερό)
  •  1 κούπα νερό
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το κεϊκ σοκολάτας-καφέ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Μέσα σε ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 23 x 33 εκ. κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
  3. Με την ανάποδη μιας κουτάλας για σούπα κάνουμε στο μείγμα 3 λακκούβες: στη μία ρίχνουμε το λάδι, στη δεύτερη το ξίδι και στην τρίτη το εκχύλισμα βανίλιας.
  4. Περιχύνουμε με το νερό και τον γαλλικό καφέ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα πιρούνι, μέχρι να ενωθούν.
  5. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να βγει στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
  6. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μόλις κρυώσει, το αλείφουμε με γλάσο της αρεσκείας μας ή διακοσμούμε με smarties.



Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 212 φορές

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο Αντώνης Τσαπατάκης θα είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή λήξης

Η Τελετή Λήξης θα πραγματοποιηθεί ατην Κυριακή στο “Σταντ Ντε Φρανς” και μετά από απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, την ελληνική σημαία θα κρατήσει ο Αντώνης Τσαπατάκης.