Κερνάμε λαχταριστό κέικ σοκολάτας-καφέ, με τα υλικά να ανακατεύονται μέσα στο ταψί όπου θα ψηθούν, χωρίς να λερωθεί ούτε ένα μπολ.
Αυτό κι αν είναι μεγάλη ιδέα!
- 3 κούπες αλεύρι
- 1/2 κούπα κακάο
- 2 κούπες ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3/4 κούπας ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κούπα καφές φίλτρου, σε θερμοκρασία δωματίου (αν δεν έχουμε, αυξάνουμε το νερό)
- 1 κούπα νερό
- Για να ετοιμάσουμε το κεϊκ σοκολάτας-καφέ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Μέσα σε ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 23 x 33 εκ. κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
- Με την ανάποδη μιας κουτάλας για σούπα κάνουμε στο μείγμα 3 λακκούβες: στη μία ρίχνουμε το λάδι, στη δεύτερη το ξίδι και στην τρίτη το εκχύλισμα βανίλιας.
- Περιχύνουμε με το νερό και τον γαλλικό καφέ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα πιρούνι, μέχρι να ενωθούν.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να βγει στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μόλις κρυώσει, το αλείφουμε με γλάσο της αρεσκείας μας ή διακοσμούμε με smarties.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.