Μια μερακλίδικη εκδοχή του αγαπημένου καλοκαιρινού πιάτου: οι πατάτες εδώ δεν σερβίρονται απλώς τηγανισμένες, αλλά βουτηγμένες μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Στον Γαστρονόμο Αυγούστου 80 μοναδικές συνταγές με ντομάτα. Την Κυριακή 13 Αυγούστου με την Καθημερινή.
- 800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες για τηγανητές
- μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά, περασμένος μία φορά από τη μηχανή
- 100 γρ. κιμάς αρνίσιος από σπάλα, περασμένος μία φορά από τη μηχανή
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
- 100 γρ. ψίχα από χωριάτικο προζυμένιο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό, καλά στυμμένο και θρυμματισμένο
- 1 αυγό
- τα φύλλα από 6 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 10 ml ούζο (ή τσίπουρο με γλυκάνισο)
- 5 γρ. αλάτι
- 2 γρ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 30 ml ούζο (ή τσίπουρο με γλυκάνισο)
- 800 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια βασιλικό, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τους κεφτέδες κοκκινιστοί με τηγανητές πατάτες, ξεκινάμε ζυμώνοντας καλά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα ομοιογενές και αφράτο.
- Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να σφίξει το μείγμα και να αναμειχθούν τα αρώματα.
- Παράλληλα, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό. Ρίχνουμε το ποτό, αφήνουμε για 1/2 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει.
- Παράλληλα, σε βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν.
- Τις στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τις αλατίζουμε όσο είναι ακόμα καυτές. Τις αφήνουμε κατά μέρος.
- Μετριάζουμε τη φωτιά στο σκεύος με το λάδι όπου τις τηγανίσαμε (εδώ θα τηγανίσουμε και τους κεφτέδες).
- Βγάζουμε το μείγμα κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε κεφτέδες με βάρος 25-30 γρ. Τους τηγανίζουμε στο λάδι από τις πατάτες για 4-5 λεπτά, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν και τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, γυρίζοντας τους κεφτέδες μια-δυο φορές. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Με μια κουτάλα βγάζουμε τους κεφτέδες και τη μισή σάλτσα και τους βάζουμε σε μπολ.
- Ρίχνουμε τις τηγανητές πατάτες στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
- Τις μοιράζουμε σε πιάτα, από πάνω βάζουμε τους κεφτέδες με σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με τον βασιλικό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.