Η συνταγή της ημέρας: ''Κεφτέδες κοκκινιστοί με τηγανητές πατάτες''

Άρτος και Θεάματα 12 Αυγούστου 2023

Μια μερακλίδικη εκδοχή του αγαπημένου καλοκαιρινού πιάτου: οι πατάτες εδώ δεν σερβίρονται απλώς τηγανισμένες, αλλά βουτηγμένες μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Στον Γαστρονόμο Αυγούστου 80 μοναδικές συνταγές με ντομάτα. Την Κυριακή 13 Αυγούστου με την Καθημερινή.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες για τηγανητές
  •  μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τους κεφτέδες
  •  400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά, περασμένος μία φορά από τη μηχανή
  •  100 γρ. κιμάς αρνίσιος από σπάλα, περασμένος μία φορά από τη μηχανή
  •  1 ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
  •  100 γρ. ψίχα από χωριάτικο προζυμένιο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό, καλά στυμμένο και θρυμματισμένο
  •  1 αυγό
  •  τα φύλλα από 6 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  10 ml ούζο (ή τσίπουρο με γλυκάνισο)
  •  5 γρ. αλάτι
  •  2 γρ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  30 ml ούζο (ή τσίπουρο με γλυκάνισο)
  •  800 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  •  τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια βασιλικό, ψιλοκομμένα
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τους κεφτέδες κοκκινιστοί με τηγανητές πατάτες, ξεκινάμε ζυμώνοντας καλά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα ομοιογενές και αφράτο.
  2. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να σφίξει το μείγμα και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Σάλτσα ντομάτας
  1. Παράλληλα, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό. Ρίχνουμε το ποτό, αφήνουμε για 1/2 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει.
  3. Παράλληλα, σε βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν.
  4. Τις στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τις αλατίζουμε όσο είναι ακόμα καυτές. Τις αφήνουμε κατά μέρος.
  5. Μετριάζουμε τη φωτιά στο σκεύος με το λάδι όπου τις τηγανίσαμε (εδώ θα τηγανίσουμε και τους κεφτέδες).
  6. Βγάζουμε το μείγμα κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε κεφτέδες με βάρος 25-30 γρ. Τους τηγανίζουμε στο λάδι από τις πατάτες για 4-5 λεπτά, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν και τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  7. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, γυρίζοντας τους κεφτέδες μια-δυο φορές. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Με μια κουτάλα βγάζουμε τους κεφτέδες και τη μισή σάλτσα και τους βάζουμε σε μπολ.
  9. Ρίχνουμε τις τηγανητές πατάτες στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
  10. Τις μοιράζουμε σε πιάτα, από πάνω βάζουμε τους κεφτέδες με σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με τον βασιλικό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 469 φορές