Σε αυτά τα κεφτεδάκια, η ντομάτα, η πιπεριά και ο βασιλικός δίνουν ένα άρωμα Μεσογείου και μια υπέροχη ζουμερή υφή!
- 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (άπαχος, κατά προτίμηση από τρανς)
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε ψιλά καρέ
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 2 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (ή φύλλα δυόσμου)
- 1 αυγό
- 2 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα (κατά προτίμηση μπαγιάτικο), μουσκεμένες και όχι πολύ καλά στυμμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι (για το τηγάνισμα)
- 2 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο
- Για να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια με ντομάτα, πιπεριά και βασιλικό, σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, την ντομάτα και την ψίχα του ψωμιού και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την πιπεριά, το λάδι, το ξίδι, το μυρωδικό, το αυγό και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά.
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τους περνάμε από το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
- Βάζουμε 2 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν ζεσταθεί καλά, χωρίς να βγάζει καπνούς, βάζουμε λίγους-λίγους τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε δόσεις, σε μέτρια φωτιά, περίπου 6 - 7 λεπτά την κάθε δόση.
Εναλλακτικά, αν δεν θέλουμε να κάνουμε τα κεφτεδάκια τηγανητά, τα ψήνουμε στους 200° C στον φούρνο για περίπου 10 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 124.