Μελωμένο φαγάκι από τα ωραία: καλαμαράκια μαγειρεμένα σε πλούσια ντοματένια σάλτσα, με κριθαράκι και μπόλικη φέτα.
- 8-10 μέτρια καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 εκ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κονσέρβα (420 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη ή 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες (στην εποχή τους)
- 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
- 350 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε καλαμάρια γιουβέτσι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα καλαμάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Ρίχνουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο και 250 ml νερό ζεστό.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια.
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 8-9 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Στραγγίζουμε και αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα καλαμάρια.
- Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 8-10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε τα καλαμάρια γιουβέτσι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.