Η συνταγή της ημέρας: ''Καλαμάρια γιουβέτσι στην κατσαρόλα''

Άρτος και Θεάματα 09 Απριλίου 2024

Μελωμένο φαγάκι από τα ωραία: καλαμαράκια μαγειρεμένα σε πλούσια ντοματένια σάλτσα, με κριθαράκι και μπόλικη φέτα.

Νίκη Χρυσανθίδου

Food styling: Tina Webb - Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Βοηθός Food Stylist: Ματίνα Πετρούτσα - Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα


20' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  8-10 μέτρια καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 εκ.
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  1 κονσέρβα (420 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη ή 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες (στην εποχή τους)
  •  1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  •  350 γρ. κριθαράκι χοντρό
  •  50 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε καλαμάρια γιουβέτσι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε τα καλαμάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  3. Ρίχνουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας.
  4. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο και 250 ml νερό ζεστό.
  6. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια.
  7. Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 8-9 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  8. Στραγγίζουμε και αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα καλαμάρια.
  9. Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν.
  10. Μαγειρεύουμε για άλλα 8-10 λεπτά.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε τα καλαμάρια γιουβέτσι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1028 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.