Η συνταγή της ημέρας: ''Καγιανάς από την Πελοπόννησο με διάφορα λαχανικά''

Άρτος και Θεάματα 03 Ιουλίου 2024

Αυτός ο καγιανάς από την Πελοπόννησο είναι για μερακλήδες. Έχει ντομάτες, κρεμμύδι, μελιτζάνα, πιπεριά, ακόμα και πατάτες. Τα φρέσκα αυγά είναι εκ των ων ουκ άνευ!

Ντίνος Κιούσης

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


Παρότι η ονομασία προέρχεται μάλλον από την τουρκική λέξη kaygana, που σημαίνει ομελέτα με κάτι, είναι φαγητό που συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο. Και αυτό, όπως πολλά πιάτα της αγροτικής κουζίνας, «εφευρέθηκε» για να χορτάσει η πολυμελής οικογένεια.

Ο καγιανάς είναι στην ουσία αυγά με ντομάτα και κρεμμύδι, καμιά φορά πατάτα και διάφορα θερινά λαχανικά. Κάποιες φορές έμπαινε μέσα και παστό (γουρνοκαγιανάς) ή τυρί (φέτα, σφέλα ή κάποιο κίτρινο τυρί). Το χειμώνα, που δεν υπήρχαν ντομάτες, ο καγιανάς γινόταν με πελτέ ή λιωμένη ντομάτα που οι νοικοκυρές κρατούσαν σε βάζα με λάδι και σε μιαν άλλη εκδοχή του με διάφορα χόρτα εποχής.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το αντίστοιχο πιάτο ονομάζεται «στραπατσάδα» και αποτελείται κυρίως από αυγά με ντομάτα, κάποιες φορές με λίγο τυρί.

Οι Έλληνες της Πόλης είχαν το «μενεμένι», που ήταν αυγά με ντομάτα και πράσινες πιπεριές. Οι πιο μερακλήδες έβαζαν και καμιά καυτερή πιπεριά, έτσι, για να ξυπνούν τα αίματα!

20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  8 αυγά, χτυπημένα σε ένα μπολ
  •  3 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  •  1 μεγάλη πατάτα, βρασμένη και κομμένη σε κύβους 1,5 - 2 εκ.
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  6 λεπτές φέτες μελιτζάνας, λαδωμένες, ψημένες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και κομμένες κομματάκια (προαιρετικά)
  •  1 πράσινη πιπεριά, ψημένη στο φούρνο και κομμένη κομματάκια (προαιρετικά)
  •  1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  αλάτι, κατά βούληση
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε καγιανά με διάφορα μποστανικά, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μεγάλο τηγάνι (αντικολλητικό κατά προτίμηση), το κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 50 ml).
  2. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
  3. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το λάδι, την πατάτα και σοτάρουμε, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα για 5-6 λεπτά.
  4. Μετά προσθέτουμε τις ντομάτες, το πιπέρι και, μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε (αν βάλουμε) τη μελιτζάνα και την πιπεριά.
  5. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα πιο πολλά υγρά και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια, ώστε το αυγό να πάει παντού.
  6. Αλατίζουμε και ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πότε πότε μέχρι να ψηθεί το αυγό.
  7. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τον καγιανά με διάφορα μποστανικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 538 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.