Ένα από τα πιο φωτεινά, γλυκόξινα γλυκά κουταλιού του καλοκαιριού στις Κυκλάδες. Ξέρουν να το φτιάχνουν όλες οι καλομαγείρισσες και η καθεμιά έχει την οικογενειακή της συνταγή.
- 1 κιλό βύσσιvα, ζυγισμένα ακαθάριστα
- 1.500 γρ. ζάχαρη
- 400 ml vερό (για τα κουκούτσια)
- Για το βύσσινο γλυκό κουταλιού, ξεκινάμε πλένοντας τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα (την μπήγουμε στο φρούτο από τη μεριά που είναι ενωμένη, φροντίζοντας να περάσει γύρω από το κουκούτσι έτσι ώστε τραβώντας έπειτα προς τα πάνω, να το παρασύρει έξω).
- Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε πάνω από μια κατσαρόλα, για να πέφτει μέσα το ζουμί που βγάζουν. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα καθαρισμένα βύσσινα και τη ζάχαρη.
- Τα κουκούτσια τα βάζουμε σε ένα άλλο κατσαρολάκι μαζί με το νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
- Παίρνουμε 300 ml από το νερό αυτό και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα βύσσινα και τη ζάχαρη.
- Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και τα βύσσινα να γυαλίσουν όμορφα. Στην αρχή του βρασίματος ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα για 1 βράδυ.
- Την επομένη ξαναβράζουμε το γλυκό, σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά που έβγαλε όλο το βράδυ.
- Αδειάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο. Το κλείνουμε καλά και το τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.