Η συνταγή της ημέρας: ''Γλώσσες στον φούρνο με μεσογειακή σάλτσα''

Άρτος και Θεάματα 09 Απριλίου 2023

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για το καθημερινό μας τραπέζι, τόσο νόστιμη που ταιριάζει και σε επίσημο κάλεσμα με μπουφέ ψαρικών.

Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

15' προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  6 φιλέτα γλώσσας (180-200 γρ. το καθένα)
Για τη μαρινάδα
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, βιολογικής καλλιέργειας κατά προτίμηση
  •  1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
Για τη σάλτσα
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  1 πράσο (το πράσινο μέρος μόνο), κομμένο σε ροδέλες
  •  2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (μαζί με το φύλλωμα), κομμένα σε ροδέλες
  •  6 φιλέτα αντσούγιας, από κονσέρβα, στραγγισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  •  1 ½ φλιτζ. τσαγιού ντομάτες από κονσέρβα, ψιλοκομμένες, με τους χυμούς τους
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Για την κρούστα
  •  4 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Διαδικασία
Μαρινάδα
  1. Για να φτιάξουμε γλώσσες στον φούρνο με μεσογειακή σάλτσα, αρχικά ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα ρηχό ταψάκι και μαρινάρινουμε μέσα σε αυτήν τα φιλέτα της γλώσσας, όση ώρα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  2. Κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος, γυρίζουμε τακτικά τα φιλέτα για να «βραχούν» και από τις δύο μεριές.
Σάλτσα
  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, έως ότου μαραθούν, για 2-3 λεπτά περίπου.
  2. Προσθέτουμε τις αντσούγιες, τη ντομάτα, τη ζάχαρη και την κάππαρη.
  3. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  4. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση (8 λεπτά περίπου).
  5. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Ψήσιμο
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
  2. Περιχύνουμε κάθε ένα από τα μαριναρισμένα φιλέτα (έτσι όπως είναι τα υγρά της μαρινάδας) με 2 κουταλιές από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.
  3. Πασπαλίζουμε, τα φιλέτα γλώσσας, με την τριμμένη φρυγανιά και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 21.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 325 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.