Εύκολη και γρήγορη συνταγή για το καθημερινό μας τραπέζι, τόσο νόστιμη που ταιριάζει και σε επίσημο κάλεσμα με μπουφέ ψαρικών.
- 6 φιλέτα γλώσσας (180-200 γρ. το καθένα)
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, βιολογικής καλλιέργειας κατά προτίμηση
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 πράσο (το πράσινο μέρος μόνο), κομμένο σε ροδέλες
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (μαζί με το φύλλωμα), κομμένα σε ροδέλες
- 6 φιλέτα αντσούγιας, από κονσέρβα, στραγγισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 1 ½ φλιτζ. τσαγιού ντομάτες από κονσέρβα, ψιλοκομμένες, με τους χυμούς τους
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- Για να φτιάξουμε γλώσσες στον φούρνο με μεσογειακή σάλτσα, αρχικά ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα ρηχό ταψάκι και μαρινάρινουμε μέσα σε αυτήν τα φιλέτα της γλώσσας, όση ώρα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
- Κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος, γυρίζουμε τακτικά τα φιλέτα για να «βραχούν» και από τις δύο μεριές.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, έως ότου μαραθούν, για 2-3 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τις αντσούγιες, τη ντομάτα, τη ζάχαρη και την κάππαρη.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση (8 λεπτά περίπου).
- Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
- Περιχύνουμε κάθε ένα από τα μαριναρισμένα φιλέτα (έτσι όπως είναι τα υγρά της μαρινάδας) με 2 κουταλιές από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.
- Πασπαλίζουμε, τα φιλέτα γλώσσας, με την τριμμένη φρυγανιά και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 21.