Η συνταγή της ημέρας: ''Γίδα στη λαδόκολλα από τη Χαλκιδική''

Άρτος και Θεάματα 03 Μαρτίου 2024

Το μπούτι της γίδας μπαίνει για δυο ώρες στον φούρνο, τυλιγμένο σε λαδόκολλα με ντοματάκια, κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι και βούτυρο και βγαίνει ένα φαγητό σπέσιαλ.

Στέλλα Σπανού

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


«Η κτηνοτροφία στη Χαλκιδική παραμένει ακμαία», μας ενημερώνει η Χαλκιδικιώτισα σεφ Στέλλα Σπανού. «Αρνάκια, γίδια και τράγοι γίνονται όλα τους σπουδαία τοπικά εδέσματα, όπως σούπες, μαγειρευτά ή ψητά με κριθαράκι ή με φρέσκα κρεμμυδάκια. Οι συνταγές είναι απλές, αφτιασίδωτες και με λίγα υλικά, που η ποιότητά τους αρκεί για να δώσει μεγάλη νοστιμιά στα πιάτα. Η συνταγή αυτή συνηθίζεται κυρίως την Κυριακή της Κρεατινής».

15' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1.200 γρ. μπούτι από γίδα, (θηλυκό κατσίκι άνω του 1 έτους), σε ενιαίο κομμάτι με το κόκαλο
  •  1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
  •  3 σκελίδες σκόρδο μπόλικη ξερή ρίγανη, τριμμένη
  •  3 ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα, σε μέτριες φέτες
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
  •  1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό ή κατσικίσιο, λιωμένο
  •  2 κουτ. σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  2-3 κουτ. σούπας αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τη γίδα στη λαδόκολλα από τη Χαλκιδική προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Πλένουμε το μπούτι για να απομακρύνουμε μικρά κομματάκια από τα κόκαλα της κοπής του και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  3. Το τρίβουμε παντού με το κομμένο λεμόνι – βοηθά να απομακρυνθεί η σχετικά βαριά μυρωδιά του γίδινου κρέατος.
  4. Το τρίβουμε έπειτα με το αλάτι και το πιπέρι, κάνοντας μασάζ παντού.
  5. Ακουμπάμε το μπούτι σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής.
  6. Το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και με τη μύτη μαχαιριού κάνουμε 4-5 μικρές βαθιές χαρακιές.
  7. Χώνουμε εκεί τα φετάκια σκόρδου.
  8. Το πασπαλίζουμε παντού με μπόλικη ρίγανη
  9. Σε επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε τρία μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, το ένα πάνω στο άλλο.
  10. Στο κέντρο απλώνουμε τις φέτες κρεμμυδιού και ντομάτας και ακουμπάμε πάνω τους το μπούτι.
  11. Το τυλίγουμε σφιχτά με τις λαδόκολλες σε πακέτο και δένουμε με σπάγκο σε διάφορα σημεία – δεν πρέπει να διαφεύγουν υδρατμοί στο ψήσιμο.
  12. Τοποθετούμε το πακέτο σε ένα βαθύ ταψί και ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση του πακέτου.
  13. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  14. Για να σερβίρουμε, βάζουμε το πακέτο όπως είναι σε μεγάλη πιατέλα ή ξύλο κοπής, αφαιρούμε τους σπάγκους και ανοίγουμε προσεκτικά τις λαδόκολλες από την επάνω πλευρά, χωρίς να τις αφαιρέσουμε, για να μη φύγουν τα νόστιμα ζουμάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 700 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.