Η συνταγή της ημέρας: ''Γαύρος με μπάμιες γιαχνί στον φούρνο''

Άρτος και Θεάματα 10 Αυγούστου 2024

Ένα ονειρεμένο φαγητό, άκρως καλοκαιρινό και ιδανικό τόσο για κύριο πιάτο όσο και για μεζές: Ψωμωμένος γαύρος, ζουμερές, κατακόκκινες ντομάτες και φίνες μπάμιες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


20' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για τις μπάμιες
  •  700 γρ. φρέσκες μπάμιες (ή 450 γρ. κατεψυγμένες – αυτές δεν χρειάζονται καθάρισμα)
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
  •  1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  λίγο αλάτι
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα
Για τη σάλτσα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
  •  600 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη
  •  1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον γαύρο
  •  700 γρ. γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια, εντόσθια και ραχοκοκαλιές
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή
  •  1 γρ. κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκιας ρίγανης
Για το σερβίρισμα
  •  2-3 λεμόνια, κομμένα στα τέσσερα
  •  λίγο ωμό ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σάλτσα
  1. Για να φτιάξουμε γαύρο με μπάμιες γιαχνί στον φούρνο, αρχικά ζεσταίνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με λίγο αλατοπίπερο.
  2. Σοτάρουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μελώσουν, και ρίχνουμε τις ντομάτες.
  3. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει, και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γαύρος
  1. Σε μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το σκόρδο, την πάπρικα, τον κρόκο Κοζάνης και τη ρίγανη.
  2. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε κατά μέρος το μείγμα για να κρυώσει.
  4. Βάζουμε τους γαύρους σε ευρύχωρο μπολ, προσθέτουμε το μείγμα του τηγανιού και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 40 λεπτά.
Μπάμιες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Πλένουμε τις μπάμιες, τις στραγγίζουμε καλά και με μαχαιράκι καθαρίζουμε κωνικά το κοτσανάκι τους.
  3. Τις βάζουμε σε ταψάκι διαμέτρου περίπου 32 εκ., προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
  4. Τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος και τις ψήνουμε για 20 λεπτά.
  5. Τις ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, τις απλώνουμε ξανά στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά, να δείχνουν στεγνές και να συρρικνωθούν ελαφρώς (η διαδικασία αυτή στεγνώνει το βλεννώδες εσωτερικό τους, τις σφίγγει και βοηθά να μη διαλυθούν).
  6. Ξεφουρνίζουμε, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, προσθέτουμε και τον δυόσμο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  7. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
  8. Φουρνίζουμε ξανά τις μπάμιες και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά – ελέγχουμε μήπως στεγνώσουν και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο καυτό νερό.
  9. Ξεφουρνίζουμε, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τους γαύρους, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  10. Σερβίρουμε, τον γαύρο με μπάμιες γιαχνί στον φούρνο, ζεστό (όχι καυτό) με τα κομμένα λεμόνια και ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Kαλοκαιρινές μαγειρικές με ψάρια».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1025 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024: ''Κρεμμυδόπιτα με σταφίδες και κύμινο''

Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για τέσσερα φύλλα να ετοιμάσουμε την πίτα με δύο μεγάλα φύλλα βεροιώτικα (πολύ μεγάλα και λεπτά, κόβονται ακτινωτά και τα κομμάτια τους διπλώνονται όλα μαζί στο κέντρο).