Η συνταγή της ημέρας: ''Γαριδομακαρονάδα με ούζο''

Άρτος και Θεάματα 20 Αυγούστου 2023

Μια γαριδομακαρονάδα ζουμερή, λαχταριστή, με κόκκινη σάλτσα με καλοκαιρινές ντομάτες, δύο ειδών πιπεριές και τα γλυκανισάτα αρώματα του ούζου.

Βιβή Αλεβιζάκη και Γιάννης Γιαννάς

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου


20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  500 γρ. γαρίδες μέτριες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια, ουρές, κελύφη και «εντεράκι»
  •  500 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
  •  80 ml ούζο
  •  2 πιπεριές κέρατο και 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τη γαριδομακαρονάδα με ούζο, ζεσταίνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπούκοβο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  3. Βγάζουμε τις γαρίδες από την κατσαρόλα.
  4. Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε για 1 λεπτό για να πάρει βράση και να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες.
  5. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε μόλις που να καλύψει τις πιπεριές.
  6. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, να μελώσει η σάλτσα.
  7. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τις γαρίδες στην κατσαρόλα.
  8. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  9. Μόλις γίνει η σάλτσα, στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά.
  10. Σερβίρουμε, τη γαριδομακαρονάδα με ούζο, αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 499 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.