Τι καλύτερο από ένα πιάτο με λαχταριστά ριγκατόνι με κιμά; Τα πασπαλίζουμε με βουτυράτο κασέρι και τα φουρνίζουμε μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν.
- 200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 50 ml ξηρό κόκκινο κρασί
- 700 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 400 γρ. ριγκατόνι
- 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε φουρνιστά ριγκατόνι με κιμά και κασέρι, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Έπειτα, σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, την πάπρικα και αλατοπίπερο για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα.
- Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τα ριγκατόνι και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το όλον σε μέτριο ταψί.
- Στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το κασέρι και να ροδίσει στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.