Η συνταγή της ημέρας: 'Φωτόπιτες Αμοργού, οι λουκουμάδες της ημέρας των Φώτων''

Άρτος και Θεάματα 05 Ιανουαρίου 2024

Οι λουκουμάδες αυτοί, που τους ετοιμάζουν την ημέρα των Φώτων, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα γλυκά της Αμοργού. Κι έχουν μια ωραία, όχι πολύ έντονη, κάψα.

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


Φωτόπιτες την ημέρα των Θεοφανείων φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Αυτή η συνταγή είναι από την Αμοργό, όπου την ημέρα των Φώτων γινόταν «αγιασμός των αγρών» από τα μικρά παιδιά της οικογένειας, που περπατούσαν μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωράφια. Όταν επέστρεφαν κουρασμένα στο σπίτι, τους περίμεναν νόστιμες φουσκωτές φωτοπίτες.

Οι λουκουμάδες αυτοί είναι πολύ γευστικοί και από τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές τους νησιού. Τους φτιάχνουν μάλιστα με μια ωραία τεχνική, όπου αρωματίζουν το νερό με καυτερές πιπεριές! Αυτό τους δίνει μια ωραία, όχι πολύ έντονη, κάψα.

15' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
1 ώρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Τεμάχια: 20-30
  •  1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  •  1/2 λίτρο (2½ κούπες) νερό + επιπλέον 100 ml (1/2 κούπα) ζεστό νερό (όχι καυτό)
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  2 καυτερές κόκκινες πιπεριές, καλά πλυμένες και ολόκληρες
  •  1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου
  •  1/2 κιλό (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον 1/2 κούπα (65 γρ.)
  •  1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  •  2 κουτ. σούπας ούζο
  •  1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο για το πασπάλισμα
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Σιρόπι
  •  1/2 κούπα (170 γρ.) μέλι
  •  1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη
  •  1 κούπα (200 γρ.) νερό
Διαδικασία
  1. Για τις φωτόπιτες Αμοργού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη 1/2 κούπα ζεστό νερό και τη μισή κούπα αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά, να φουσκώσει και να δημιουργηθούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λίτρο νερό, τη δάφνη, τις πιπεριές και τον γλυκάνισο. Βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το νερό.
  4. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μισό κιλό αλεύρι, την κανέλα, το ούζο και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά όσο από το χλιαρό νερό (όπου έβρασαν τα μυρωδικά και οι πιπεριές) χρειάζεται, για να γίνει ένας λείος χυλός, όπως για τους λουκουμάδες. Χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά τον χυλό.
  6. Τον σκεπάζουμε με πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο και να βγάλει μεγάλες φουσκάλες.
  7. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  8. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από τον χυλό (βρέχουμε συχνά το κουτάλι για να μην κολλάει ο χυλός) και ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  9. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σιρόπι
  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει 2-3 βράσεις.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βυθίζουμε τις φωτοπίτες στο σιρόπι για 1/2 λεπτό.
  3. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  4. Σερβίρουμε τι φωτόπιτες ζεστές.
Μυστικά

Αν δεν θέλουμε σιρόπι, ζεσταίνουμε 1 κούπα μέλι, περιχύνουμε τις φωτοπίτες και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 412 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.