Ένα κέρασμα πεντανόστιμο και πολύ χαριτωμένο σαν το κλασικό μελομακάρονο απλά με έναν χουρμά γεμιστό με αμύγδαλο στη μέση.
Άλλο πράγμα ονομάζουν οι Μικρασιάτες φοινίκια και άλλο οι Κύπριοι, από όπου μας έρχεται αυτή η συνταγή. Πρόκειται βέβαια και στις δύο περιπτώσεις για ένα είδος μελομακάρονου, μόνο που στην Κύπρο βάζουν και έναν χουρμά στο κέντρο, που τον γεμίζουν με αμύγδαλα. Άλλωστε και η λέξη «φοινίκια» σημαίνει «χουρμάδες». Το κέρασμα αυτό είναι πεντανόστιμο και πολύ χαριτωμένο.
- 450 γρ. ξεροί χουρμάδες (φοινίκια), χωρίς κουκούτσια
- 130 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 220 ml ελαιόλαδο
- 220 ml χυμός πορτοκαλιού
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 250 ml νερό
- 2 ξύλα κανέλας
- 125 γρ. μέλι
- Για να φτιάξουμε φοινίκια μελωμένα, αρχικά βάζουμε σε κάθε χουρμά, στη θέση που ήταν το κουκούτσι, από 2 ασπρισμένα αμύγδαλα.
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το λάδι με τον χυμό, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Παίρνουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 50 γρ. και πλάθουμε το καθένα σε κορδόνι μήκους 12-15 εκ.
- Το διπλώνουμε σε βαρκούλα και βάζουμε ανάμεσα από έναν γεμιστό χουρμά.
- Πιέζουμε τις άκρες του κορδονιού ώστε να κλείσουμε τον χουρμά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου.
- Τακτοποιούμε στο ταψί τα φοινίκια.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε ένα ένα στο κρύο σιρόπι με τρυπητή κουτάλα, για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά.
- Τα βγάζουμε με την κουτάλα, στραγγίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα και τα σερβίρουμε, τα μελωμένα φοινίκια, σε πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.