Τα φασολάκια στο Άγιο Όρος, συνήθως τα μαγειρεύουν λαδερά. Αυτή η συνταγή όμως είναι με χταπόδι και φρέσκες ντομάτες – ένα νοστιμότατο φαγητό.
- 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, περίπου 1.500 γρ., καθαρισμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κιλό φασολάκια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα
- 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 200 ml ελαιόλαδο
- 5-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε φασολάκια λαδερά με χταπόδι αγιορείτικα πρώτα βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με τα 2 φύλλα δάφνης.
- Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά.
- Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Βάζουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα (ταβάς) τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά.
- Αφού ροδίσουν, ρίχνουμε τα σκόρδα και τα φασολάκια, τα ανακατεύουμε μια δυο φορές και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και αλάτι.
- Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και το χταπόδι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ώσπου να πιει σχεδόν όλα τα ζουμιά και να μείνει με μπόλικη δεμένη σάλτσα – σείουμε το σκεύος κάπου κάπου.
- Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και μαυροπίπερο, σείουμε ξανά και τραβάμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό