Η συνταγή της ημέρας: ''Φασολάκια λαδερά με χταπόδι αγιορείτικα''

Άρτος και Θεάματα 09 Απριλίου 2023

Τα φασολάκια στο Άγιο Όρος, συνήθως τα μαγειρεύουν λαδερά. Αυτή η συνταγή όμως είναι με χταπόδι και φρέσκες ντομάτες – ένα νοστιμότατο φαγητό.

Μοναχός Επιφάνιος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά Μερίδες: 4-6
  •  1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, περίπου 1.500 γρ., καθαρισμένο
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 κιλό φασολάκια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα
  •  3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  •  1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  5-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  αλάτι, μαύρο πιπέρι


Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε φασολάκια λαδερά με χταπόδι αγιορείτικα πρώτα βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με τα 2 φύλλα δάφνης.
  2. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά.
  3. Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  4. Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  5. Βάζουμε σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα (ταβάς) τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά.
  6. Αφού ροδίσουν, ρίχνουμε τα σκόρδα και τα φασολάκια, τα ανακατεύουμε μια δυο φορές και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και αλάτι.
  7. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το χταπόδι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ώσπου να πιει σχεδόν όλα τα ζουμιά και να μείνει με μπόλικη δεμένη σάλτσα – σείουμε το σκεύος κάπου κάπου.
  10. Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και μαυροπίπερο, σείουμε ξανά και τραβάμε από τη φωτιά.
  11. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 412 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025: ''Ribollita, η φασολάδα της Τοσκάνης''

Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή όψη εξάγωνου του Ήλιου από τον Υδροχόο με τον Βόρειο Δεσμό από τον Κριό φέρνει στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες για προσωπική και πνευματική εξέλιξη, ενισχύοντας τη διάθεσή μας για αλλαγές και προόδους στη ζωή μας.

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025: ''Κεμπάπια Φλώρινας''

Τα φλωρινιώτικα κεμπάπια, που δεν λέγονται, ούτε και είναι, σουτζουκάκια, είναι αυστηρά μεζές και όχι κυρίως πιάτο. Τα σερβίρουν πάντα με κρεμμύδι ξερό, λεπτοκομμένο, πολύ μπούκοβο, μαϊντανό και μουστάρδα.