Η συνταγή της ημέρας: ''Ελληνική aglio, olio e peperoncino με δυόσμο''

Άρτος και Θεάματα 13 Ιουλίου 2023

Στην κλασική aglio, olio e peperoncino η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου πρόσθεσε δροσερά φύλλα δυόσμου και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


5' προετοιμασία
7' μαγείρεμα
Σύνολο: 12'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (κατά προτίμηση από την ποικιλία Κορωνέικη)
  •  500 γρ. σπαγγέτι
  •  4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
  •  4 μικρές κόκκινες πιπεριές καυτερές, φρέσκες, ή 2-3 αποξηραμένες, ψιλοκομμένες
  •  1/2 - 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) καυτερό μπούκοβο, σε νιφάδες
  •  1/2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο
  •  τα φύλλα από 4 κλωνάρια δυόσμο, χοντροκομμένα
  •  60 γρ. χοντροτριμμένο πεκορίνο
  •  αλάτι, χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την ελληνική aglio, olio e peperoncino με δυόσμο και ελαιόλαδο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τα 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, τις πιπερίτσες, τα δύο είδη μπούκοβου και μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
  2. Αφαιρούμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε.
  3. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  4. Με μια λαβίδα για μακαρόνια βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με το λάδι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το τυρί και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  5. Αποσύρουμε, μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1064 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.