Η συνταγή της ημέρας: ''Ελληνική aglio, olio e peperoncino με δυόσμο''

Άρτος και Θεάματα 13 Ιουλίου 2023

Στην κλασική aglio, olio e peperoncino η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου πρόσθεσε δροσερά φύλλα δυόσμου και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


5' προετοιμασία
7' μαγείρεμα
Σύνολο: 12'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (κατά προτίμηση από την ποικιλία Κορωνέικη)
  •  500 γρ. σπαγγέτι
  •  4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
  •  4 μικρές κόκκινες πιπεριές καυτερές, φρέσκες, ή 2-3 αποξηραμένες, ψιλοκομμένες
  •  1/2 - 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) καυτερό μπούκοβο, σε νιφάδες
  •  1/2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο
  •  τα φύλλα από 4 κλωνάρια δυόσμο, χοντροκομμένα
  •  60 γρ. χοντροτριμμένο πεκορίνο
  •  αλάτι, χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την ελληνική aglio, olio e peperoncino με δυόσμο και ελαιόλαδο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τα 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, τις πιπερίτσες, τα δύο είδη μπούκοβου και μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
  2. Αφαιρούμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε.
  3. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  4. Με μια λαβίδα για μακαρόνια βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με το λάδι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το τυρί και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  5. Αποσύρουμε, μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1028 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.