Μια μακαρονάδα που θα λατρέψουμε όλοι. Με κολοκύθα και αφράτα καρύδια ετοιμάζουμε μια απίθανη κρέμα και συμπληρώνουμε με ξεροψημένο μπέικον.
- 400 γρ. σπαγγέτι
- 200 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε κυβάκια
- χυμός + ξύσμα από 1 μοσχολέμονο (λάιμ)
- 100 γρ. καρυδόψιχα + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 100 γρ. μπέικον, σε μικρά κυβάκια ή καρέ
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τη μακαρονάδα με κρέμα κολοκύθας και μπέικον σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε την κολοκύθα για 2-3 λεπτά, να λαδωθεί καλά.
- Ρίχνουμε 2-3 κουτ. σούπας νερό, κλείνουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε την κολοκύθα με τα ζουμάκια της, το λάδι, το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, τα καρύδια και τον μαϊντανό, τη γραβιέρα, το σκόρδο και το μπούκοβο και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Την αδειάζουμε στα μακαρόνια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Μοιράζουμε τη μακαρονάδα στα πιάτα, σκορπίζουμε λίγο μπέικον και καρυδόψιχα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.