Με χοντρό πλιγούρι φτιάχνεται αυτή η πρασόσουπα, μια από τις άλαδες συνταγές που φτιάχνουν τις περιόδους της νηστείας στην κουζίνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Πόλη, όπως και στα περισσότερα μέρη της Τουρκίας, το πλιγούρι είναι χοντροσπασμένο και στο δόντι είναι αισθητό σαν σπόρος σταριού.
Στην Ελλάδα χοντρό πλιγούρι βρίσκουμε κυρίως χύμα, σε μπαχαράδικα, και συσκευασμένο σε ορισμένα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα.
Το συνηθισμένο ψιλό πλιγούρι δεν συνιστάται για τη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας ο μάγειρας Νίκος Σώζος στην κουζίνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς θα δώσει λασπώδη υφή στη σούπα. Αντί για χοντρό πλιγούρι μπορούμε να βάλουμε ρύζι γλασέ.
- 2 μεγάλα πράσα, μαζί με το πράσινο μέρος, σε ροδέλες 1 εκ.
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, μέτρια κομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 3-4 κουτ. σούπας λάδι από ταχίνι (συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του ταχινιού μέσα στο βαζάκι του)
- 6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 80 γρ. πλιγούρι, χοντροσπασμένο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού σουμάκ (κοκκινωπό και ξινούτσικο μπαχαρικό)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την πρασόσουπα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι από ταχίνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) και τα «σοτάρουμε» μέχρι να μαραθούν, για λίγα λεπτά (τα υλικά δεν σοτάρονται όπως στο ελαιόλαδο, απλώς μαλακώνουν). Εναλλακτικά, αντί για το λάδι του ταχινιού, βάζουμε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα νερού και αχνίζουμε τα υλικά, μέχρι το νερό να σωθεί και τα υλικά να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα πράσα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε 300 ml ζεστό νερό και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και το πλιγούρι και ανακατεύουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε και πάλι, ρίχνουμε και το σουμάκ και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνει το πλιγούρι (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του).
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.