Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024: ''Ταρτατζέ - αρβανίτικη τηγανιά με αρνί και προβατίνα''

Άρτος και Θεάματα 22 Δεκεμβρίου 2024

Έντονη γεύση, ρωμαλέα κρεατικά, δυνατή σάλτσα, χωρίς καθόλου υγρά και μπόλικα μελωμένα κρεμμύδια, για την απαραίτητη υγρασία και γλύκα τους. Ένας μεζές περιωπής.

Παναγιώτης Σιαφάκας
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα

Τη συνταγή ο σεφ τη μετέφερε αυτούσια από μερακλή Αρβανίτη παππού της περιοχής της Ηπείρου.

25' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  500 γρ. κρέας προβατίνας, από μπούτι ή σπάλα, σε κομμάτια των 3 εκ.
  •  500 γρ. αρνίσιο κρέας από μπούτι ή σπάλα, σε κομμάτια των 3 εκ.
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  300 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
  •  3 φύλλα δάφνης
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για την συνταγή Ταρτατζέ – αρβανίτικη τηγανιά με αρνί και προβατίνα, στο πιο μεγάλο και φαρδύ τηγάνι που διαθέτουμε ή σε αντίστοιχα ευρύχωρη και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα δύο κρέατα και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν καλά, παντού.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη δάφνη και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει η τηγανιά με το λάδι της.
  4. Σερβίρουμε αμέσως αρβανίτικη τηγανιά με αρνί και προβατίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 817 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.