Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024: ''Ταρτατζέ - αρβανίτικη τηγανιά με αρνί και προβατίνα''

Άρτος και Θεάματα 22 Δεκεμβρίου 2024

Έντονη γεύση, ρωμαλέα κρεατικά, δυνατή σάλτσα, χωρίς καθόλου υγρά και μπόλικα μελωμένα κρεμμύδια, για την απαραίτητη υγρασία και γλύκα τους. Ένας μεζές περιωπής.

Παναγιώτης Σιαφάκας
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα

Τη συνταγή ο σεφ τη μετέφερε αυτούσια από μερακλή Αρβανίτη παππού της περιοχής της Ηπείρου.

25' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  500 γρ. κρέας προβατίνας, από μπούτι ή σπάλα, σε κομμάτια των 3 εκ.
  •  500 γρ. αρνίσιο κρέας από μπούτι ή σπάλα, σε κομμάτια των 3 εκ.
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  300 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
  •  3 φύλλα δάφνης
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για την συνταγή Ταρτατζέ – αρβανίτικη τηγανιά με αρνί και προβατίνα, στο πιο μεγάλο και φαρδύ τηγάνι που διαθέτουμε ή σε αντίστοιχα ευρύχωρη και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα δύο κρέατα και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν καλά, παντού.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη δάφνη και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει η τηγανιά με το λάδι της.
  4. Σερβίρουμε αμέσως αρβανίτικη τηγανιά με αρνί και προβατίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 108 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.