Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024: 'Ψάρι παπατζίδικο, με ξίδι και σαφράν''

Άρτος και Θεάματα 17 Νοεμβρίου 2024

Άγνωστο γιατί αυτή η συνταγή για ψάρι με ξίδι και σαφράν πήρε ετούτη την ονομασία, όμως η νοστιμιά της θα μας κάνει να ξεχάσουμε την όποια απορία περί ονοματοδοσίας.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα
Food styling: Tina Webb
Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου

20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό φιλέτα λευκού ψαριού (γαλέος, μπακαλιάρος, πέρκα), σε μέτρια κομμάτια
  •  1 κιλό κρεμμύδια, σε μέτρια καρέ
  •  3 γρ. σαφράν (ίνες ή σκόνη)
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασόξιδο
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  4 κλαράκια μαϊντανού
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ψάρι παπατζίδικο με ξίδι και σαφράν, αρχικά, αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το βάζουμε σε ένα μπολ στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα, να «τραβήξει» αλάτι και να σφίξει.
  2. Βάζουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με το μισό σαφράν και 700 ml νερό.
  3. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια.
  4. Σουρώνουμε τον ιδιότυπο αυτό κρεμμυδοζωμό σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα ευρύχωρο τηγάνι. Τα κρεμμύδια τα κρατάμε σε τάπερ στο ψυγείο για μελλοντική χρήση (π.χ. σε μια κρεμώδη σούπα).
  5. Βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, τα κλωνάρια του μαϊντανού και αλατοπίπερο.
  6. Αφήνουμε τα υγρά να πάρουν 1 - 2 καλές βράσεις.
  7. Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ξίδι και το υπόλοιπο σαφράν και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς.
  8. Βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού ένα-ένα στο ξίδι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα (έτσι, θα πάρουν νοστιμιά από το ξιδάτο μείγμα -που θα κοντράρει τη γλύκα του κρεμμυδόζουμου-, ενώ παράλληλα θα σφίξουν και θα παραμείνουν ζουμερά μετά το μαγείρεμα).
  9. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι.
  10. Μεταφέρουμε το ψάρι σε πιατέλα σερβιρίσματος και δένουμε τη σάλτσα.
  11. Σουρώνουμε τη σάλτσα πάνω από το ψάρι και σερβίρουμε, το ψάρι παπατζίδικο με ξίδι και σαφράν, με χόρτα εποχής βραστά και ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 87 φορές