Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024: ''Πανεύκολο μπανόφι''

Άρτος και Θεάματα 13 Οκτωβρίου 2024

Ένα εύκολο γλυκό που συνδυάζει τρία πολύ δημοφιλή υλικά: τα μπισκότα, την καραμέλα και την μπανάνα. Είναι πανεύκολο και το σίγουρο είναι ότι θα ενθουσιάσει τους μικρούς της παρέας.

Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

25' προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25'

Υλικά - Μερίδες: 10
  •  150 γρ. μπισκότα βουτύρου ή βουτήματα ή σόρτμπρεντ
  •  1/3 κούπας τριμμένη καρύδα
  •  50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο (αλλά όχι καυτό) + λίγο ακόμη για το σκεύος
  •  150 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε κονσέρβα (το βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δίπλα στο ζαχαρούχο γάλα)
  •  3 μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  •  200 γρ. ξινόκρεμα ή σμετάνα (ξινόκρεμα sour cream ή crème fraîche βρίσκουμε σε κεσεδάκια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά παντοπωλεία, ενώ σμετάνα πουλάνε σε παντοπωλεία με ρωσικά και ανατολικοευρωπαϊκά προϊόντα)
  •  1 κούπα (200 ml) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  1. Για το μπανόφι ξεκινάμε και αλέθουμε τα μπισκότα μαζί με το λιωμένο βούτυρο και την καρύδα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει ένα λασπώδες μείγμα
  2. Ανάλογα με το μέγεθος του πολυκόφτη που διαθέτουμε, χτυπάμε τα υλικά όλα μαζί ή σε δόσεις.
  3. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια ρηχή ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
  4. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα που ετοιμάσαμε και το πιέζουμε με τις παλάμες μας ή με ένα κουτάλι μέχρι να καλύψουμε ομοιόμορφα τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  5. Βυθίζουμε για 10 λεπτά την κονσέρβα με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ με καυτό νερό, μέχρι η καραμέλα να μαλακώσει.
  6. Ζυγίζουμε 150 γρ. και τα απλώνουμε πάνω στη βάση που ετοιμάσαμε.
  7. Από πάνω τακτοποιούμε με όμορφο τρόπο τις φετούλες μπανάνας.
  8. Χτυπάμε με το μίξερ την ξινόκρεμα μαζί με την κρέμα γάλακτος μέχρι να φτιάξουμε μια πλούσια σαντιγί με σφιχτές κορυφές.
  9. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω στις μπανάνες και από πάνω κοσκινίζουμε λίγο κακάο.
  10. Σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε το μπανόφι στο ψυγείο για 3-4 ώρες και το σερβίρουμε κρύο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 617 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.