Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025: ''Αρακάς με γαρίδες, ντοματίνια και φέτα, σαν σαγανάκι''

Άρτος και Θεάματα 09 Μαρτίου 2025

Με την προσθήκη λίγων απλών υλικών, ο καθημερινός αρακάς μεταμορφώνεται σε εκρηκτικό πιάτο.

Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

20' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  650 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  •  12 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κελύφη και εντεράκι (αφήνουμε τα κεφάλια και τις ουρές)
  •  500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  200 γρ. φέτα χοντροθρυμματισμένη, κατά προτίμηση βαρελίσια
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε αρακά με γαρίδες, ντοματίνια και βαρελίσια φέτα, σαν σαγανάκι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τις γαρίδες για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. (Ο χρόνος είναι αρκετός για να γίνουν οι γαρίδες. Αν τις μαγειρέψουμε περισσότερο, θα αποκτήσουν λαστιχωτή υφή).
  3. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  4. Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι, τον αρακά και τα ντοματίνια.
  5. Σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λαδωθούν καλά.
  6. Ρίχνουμε περίπου 250 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και μετριάζουμε τη φωτιά.
  7. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  8. Σκορπίζουμε τον άνηθο, τη φέτα και τις γαρίδες και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 121 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 9 Μαρτίου 2025: ''Γιουβέτσι φούρνου με φιλέτο ψαριού και πέστο λιαστής ντομάτας''

Κυριακάτικο φαγητό που βγάζει αρκετές μερίδες. Η σάλτσα που θα φτιάξουμε για το γιουβέτσι είναι γλυκιά και λίγο όξινη και απογειώνει τη γεύση του ψαριού.