Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025: ''Τσουκνιδοκεφτέδες''

Άρτος και Θεάματα 08 Φεβρουαρίου 2025

Αρωματικοί και με γλυκιά, χορταρένια γεύση. Οι τσουκνιδοκεφτέδες είναι μεζές-μάλαμα.

Νίκος Μπίλλης
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

Είναι αρωματικοί και με γλυκιά, χορταρένια γεύση, ένας μεζές-μάλαμα.

40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  50 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  150 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
  •  150 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 κιλό φύλλα τσουκνίδας, ψιλοκομμένα (τα καθαρίζουμε φορώντας γάντια)
  •  500 γρ. φύλλα σπανάκι, ψιλοκομμένα
  •  1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  •  1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  •  1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  250 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροαλεσμένα
  •  50 γρ. πρόβειο γιαούρτι
  •  150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού δαφνόφυλλα, τριμμένα στο γουδί ή στο μπλέντερ
  •  ανθός αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για τους τσουκνιδοκεφτέδες ξεκινάμε και σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα.
  2. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν τα υγρά τα μαζεύουμε σε ένα μπολ.
  3. Σε άλλο μπολ βάζουμε την τσουκνίδα, το σπανάκι και τα μυρωδικά. Τα αλατίζουμε πολύ καλά με ανθό αλατιού και ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας, μέχρι να βγάλουν αρκετά υγρά, και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν – τα υγρά τα μαζεύουμε σε ένα μπολ.
  4. Όταν και τα δύο μείγματα στραγγίξουν πολύ καλά, τα ενώνουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
  5. Σε άλλο μπολ βάζουμε το πρόβειο γιαούρτι και τα υγρά που έχουμε συλλέξει (περίπου 50 ml από το καθένα) και προσθέτουμε όσο από το αλεύρι χρειάζεται για να κάνουμε έναν πολύ σφιχτό χυλό, στον οποίο προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την τριμμένη δάφνη.
  6. Προσθέτουμε αυτόν τον χυλό μέσα στα χορταρικά και ανακατεύουμε καλά.
  7. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τηγανίζουμε τους τσουκνιδοκεφτέδες σε καυτό ελαιόλαδο που να τους καλύπτει μέχρι τα 3/4, χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά. Είναι έτοιμοι όταν ροδίσουν ολόγυρα, σε περίπου 4-5 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 505 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.