Ιδανική επιλογή για κυριακάτικο πρωινό οι φρυγανιές, οι αυγοφέτες της Τήνου που τηγανίζονται σε αγελαδινό βούτυρο και σιροπιάζονται.
- 3 αυγά
- 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη + επιπλέον, για το σερβίρισμα
- 500 γρ. λευκό ψωμί (όχι του τοστ), σε φέτες πάχους 2 εκ.
- αρκετό βούτυρο αγελαδινό, για το τηγάνισμα
- 500 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- φλούδα από 1 λεμόνι
- Για να φτιάξουμε τις τηνιακές αυγοφέτες ξεκινάμε με το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μέτρια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε σχετικά δυνατή φωτιά.
- Βράζουμε για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σουρώνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και την κανέλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1-2 κουτ. σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αφρίσει.
- Βουτάμε μία μία τις φέτες ψωμιού στο μείγμα αυγού-γάλακτος (και από τις δύο πλευρές), αφήνουμε να στραγγίξει η περίσσεια και τις βάζουμε σε δόσεις στο καυτό βούτυρο.
- Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, και τις αραδιάζουμε σε μονή στρώση σε μεγάλη πιατέλα.
- Ανανεώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι κάθε φορά που βάζουμε την επόμενη δόση.
- Περιχύνουμε τις αυγοφέτες με το κρύο σιρόπι, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.