Η συνταγή της ημέρας: ''Αυγοφέτες τηνιακές με σιρόπι (ή αλλιώς φρυγανιές)''

Άρτος και Θεάματα 16 Αυγούστου 2024

Ιδανική επιλογή για κυριακάτικο πρωινό οι φρυγανιές, οι αυγοφέτες της Τήνου που τηγανίζονται σε αγελαδινό βούτυρο και σιροπιάζονται.

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


10' προετοιμασία
5' τηγάνισμα
Σύνολο: 15'

Υλικά - Τεμάχια: 15
  •  3 αυγά
  •  500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη + επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  500 γρ. λευκό ψωμί (όχι του τοστ), σε φέτες πάχους 2 εκ.
  •  αρκετό βούτυρο αγελαδινό, για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
  •  500 ml νερό
  •  500 γρ. ζάχαρη
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  φλούδα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις τηνιακές αυγοφέτες ξεκινάμε με το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μέτρια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε σχετικά δυνατή φωτιά.
  2. Βράζουμε για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Σουρώνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
«Φρυγανιές»
  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και την κανέλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
  3. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1-2 κουτ. σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αφρίσει.
  4. Βουτάμε μία μία τις φέτες ψωμιού στο μείγμα αυγού-γάλακτος (και από τις δύο πλευρές), αφήνουμε να στραγγίξει η περίσσεια και τις βάζουμε σε δόσεις στο καυτό βούτυρο.
  5. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, και τις αραδιάζουμε σε μονή στρώση σε μεγάλη πιατέλα.
  6. Ανανεώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι κάθε φορά που βάζουμε την επόμενη δόση.
  7. Περιχύνουμε τις αυγοφέτες με το κρύο σιρόπι, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 864 φορές