Η συνταγή της ημέρας: ''Αθερινοκεφτέδες''

Άρτος και Θεάματα 22 Αυγούστου 2023

Λαχταριστοί αθερινοκεφτέδες, εύκολοι και γρήγοροι με φρέσκα μυρωδικά και λίγη ντομάτα. Ακαταμάχητοι!

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


20' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
Σύνολο: 35'

Υλικά - Τεμάχια: 25-30
  •  1 κιλό ψιλή αθερίνα, καλά πλυμμένη
  •  3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοτριμμένα
  •  2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  2 αυγά, χτυπημένα
  •  1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
  •  αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε αθερινοκεφτέδες, πρώτα στραγγίζουμε καλά την αθερίνα, την αλατίζουμε και τη ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα αυγά, το δυόσμο, τον άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι μας, ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
  4. Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και σιγά σιγά αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να «δένει».
  5. Μόλις γίνει ένας μέτριος χυλός, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.
  6. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, 3 εκ. από τον πυθμένα του, και το αφήνουμε να κάψει καλά.
  7. Παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα και με ένα δεύτερο κουτάλι το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  8. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  9. Βάζουμε τους αθερινοκεφτέδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι τους.
  10. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστοί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 533 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.