Λαχταριστοί αθερινοκεφτέδες, εύκολοι και γρήγοροι με φρέσκα μυρωδικά και λίγη ντομάτα. Ακαταμάχητοι!
- 1 κιλό ψιλή αθερίνα, καλά πλυμμένη
- 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοτριμμένα
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
- αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Για να φτιάξουμε αθερινοκεφτέδες, πρώτα στραγγίζουμε καλά την αθερίνα, την αλατίζουμε και τη ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα αυγά, το δυόσμο, τον άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι μας, ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
- Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και σιγά σιγά αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να «δένει».
- Μόλις γίνει ένας μέτριος χυλός, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, 3 εκ. από τον πυθμένα του, και το αφήνουμε να κάψει καλά.
- Παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα και με ένα δεύτερο κουτάλι το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε τους κεφτέδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βάζουμε τους αθερινοκεφτέδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι τους.
- Σερβίρουμε όσο είναι ζεστοί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.