Η συνταγή της ημέρας: ''Αθερινοκεφτέδες''

Άρτος και Θεάματα 22 Αυγούστου 2023

Λαχταριστοί αθερινοκεφτέδες, εύκολοι και γρήγοροι με φρέσκα μυρωδικά και λίγη ντομάτα. Ακαταμάχητοι!

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


20' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
Σύνολο: 35'

Υλικά - Τεμάχια: 25-30
  •  1 κιλό ψιλή αθερίνα, καλά πλυμμένη
  •  3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοτριμμένα
  •  2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  2 αυγά, χτυπημένα
  •  1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
  •  αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε αθερινοκεφτέδες, πρώτα στραγγίζουμε καλά την αθερίνα, την αλατίζουμε και τη ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα αυγά, το δυόσμο, τον άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι μας, ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
  4. Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και σιγά σιγά αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να «δένει».
  5. Μόλις γίνει ένας μέτριος χυλός, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.
  6. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, 3 εκ. από τον πυθμένα του, και το αφήνουμε να κάψει καλά.
  7. Παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα και με ένα δεύτερο κουτάλι το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  8. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  9. Βάζουμε τους αθερινοκεφτέδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι τους.
  10. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστοί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 543 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.