Η συνταγή της ημέρας: ''Από τη Σμύρνη με αγάπη - Σταφύλι γλυκό κουταλιού''

Άρτος και Θεάματα 05 Σεπτεμβρίου 2024

Έκαναν πολλά γλυκά του κουταλιού στη Σμύρνη. Όπως αυτό το πεντανόστιμο γλυκό σταφύλι, το οποίο σέρβιραν σε ειδικό στρογγυλό σκεύος με κρεμασμένα κουταλάκια γύρω γύρω.

Θέμις Παπαδοπούλου
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλαΐκος



Η κ. Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης


«Το σέρβιραν στο ειδικό στρογγυλό σκεύος με τα κρεμασμένα κουταλάκια γύρω γύρω. Έκαναν πολλά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ποτά, στη Σμύρνη. Κυδώνι, βύσσινο φυσικά, αλλά και σταφύλι. Λικέρ, σερμπέτια, κομπόστες και γλυκά του κουταλιού υπήρχαν πάντα στα σπίτια για τους μουσαφίρηδες». Θέμις Παπαδοπούλου


20' προετοιμασία
20' βράσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 40'

Υλικά - Βάρος: για 2 κιλά γλυκό
  •  1 κιλό σταφύλια ποικιλίας Σουλτανίνα (λευκό, χωρίς κουκούτσια)
  •  750 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  4-5 φύλλα αρμπαρόριζα (ή τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας)
  •  100 ml χυμός πορτοκαλιού
Διαδικασία
  1. Για το σταφύλι γλυκό κουταλιού με μικρασιατική συνταγή, πλένουμε καλά τα σταφύλια και πετάμε τα κοτσάνια τους και τις σάπιες και χαλασμένες ρώγες.
  2. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
  3. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι ή με λεπτή πετσέτα (για να μπορεί να διαφεύγει ο ατμός) και αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες (εκτός ψυγείου).
  5. Αφαιρούμε το ύφασμα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μαζί με την αρμπαρόριζα.
  6. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή λίγο περισσότερο, μέχρι να δέσει το σιρόπι *.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε μέχρι επάνω αποστειρωμένα βαζάκια.
Μυστικά

* Πότε έδεσε το σιρόπι; Μόλις δούμε ότι το γλυκό αρχίσει να βγάζει πολλές και θαμπές φουσκάλες, είναι η στιγμή να ελέγξουμε το σιρόπι: ρίχνουμε λίγο σε ένα καθαρό, στεγνό άσπρο πιάτο· θα πρέπει να μην απλωθεί πολύ και στην επιφάνεια του να γίνονται ζάρες όταν αρχίσει να κρυώνει.


Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 626 φορές