Η συνταγή της ημέρας: ''Ανάμεικτα αγγουράκια με γιαούρτι και σπόρους''

Άρτος και Θεάματα 21 Ιουλίου 2024

Δροσερή σαλάτα με ανάμεικτα αγγούρια που ο σεφ συνδυάζει για τις διαφορετικές τους υφές και γεύσεις, δίνοντας στο ταπεινό αγγούρι ρόλο πρωταγωνιστικό και στη σαλάτα δροσιά απολαυστική.

Λουκάς Μάιλερ

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα


Ανάμεικτα αγγουράκια  Μα πόσα είδη υπάρχουν; Και όμως, στην αγορά θα βρούμε τα κλασικά μεγάλα, τα μικρά κρητικά ή Κνωσού, τα ανοιχτόχρωμα, πιο στεγνά στη σάρκα, αλλά πεντανόστιμα ξυλάγγουρα ή αντζούρια και βέβαια τα αγγουράκια τουρσί.

15' προετοιμασία
Σύνολο: 15'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  500 γρ. ανάμεικτα αγγούρια, όλα σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  10 γρ. λιναρόσπορος
  •  10 γρ. παπαρουνόσπορος
  •  1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
  •  100 γρ. γιαούρτι πρόβειο, στραγγιστό
  •  20 ml ξίδι λευκό
  •  10 φυλλαράκια δυόσμος + 3-4 επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα ανάμεικτα αγγουράκια με γιαούρτι και σπόρους βάζουμε να ζεσταθεί ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε όλους τους σπόρους.
  2. Τους καβουρδίζουμε για ελάχιστα λεπτά, ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους, σείοντας το τηγάνι συχνά για να ανακατεύονται.
  3. Τους αδειάζουμε σε ένα μπολ, αφήνουμε να κρυώσουν και κρατάμε κατά μέρος 1 κουτ. γλυκού.
  4. Στους υπόλοιπους σπόρους προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξίδι και το λάδι και, καθώς ανακατεύουμε, προσθέτουμε σταδιακά και τα 10 φύλλα δυόσμου.
  5. Αδειάζουμε το όλον σε μια πιατέλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με κουτάλι.
  6. Σκορπίζουμε από πάνω τα μπαστουνάκια αγγουριού και τους σπόρους που αφήσαμε κατά μέρος, καθώς και τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 417 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.