Η συνταγή της ημέρας: ''Ανάμεικτα αγγουράκια με γιαούρτι και σπόρους''

Άρτος και Θεάματα 21 Ιουλίου 2024

Δροσερή σαλάτα με ανάμεικτα αγγούρια που ο σεφ συνδυάζει για τις διαφορετικές τους υφές και γεύσεις, δίνοντας στο ταπεινό αγγούρι ρόλο πρωταγωνιστικό και στη σαλάτα δροσιά απολαυστική.

Λουκάς Μάιλερ

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα


Ανάμεικτα αγγουράκια  Μα πόσα είδη υπάρχουν; Και όμως, στην αγορά θα βρούμε τα κλασικά μεγάλα, τα μικρά κρητικά ή Κνωσού, τα ανοιχτόχρωμα, πιο στεγνά στη σάρκα, αλλά πεντανόστιμα ξυλάγγουρα ή αντζούρια και βέβαια τα αγγουράκια τουρσί.

15' προετοιμασία
Σύνολο: 15'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  500 γρ. ανάμεικτα αγγούρια, όλα σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  10 γρ. λιναρόσπορος
  •  10 γρ. παπαρουνόσπορος
  •  1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
  •  100 γρ. γιαούρτι πρόβειο, στραγγιστό
  •  20 ml ξίδι λευκό
  •  10 φυλλαράκια δυόσμος + 3-4 επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα ανάμεικτα αγγουράκια με γιαούρτι και σπόρους βάζουμε να ζεσταθεί ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε όλους τους σπόρους.
  2. Τους καβουρδίζουμε για ελάχιστα λεπτά, ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους, σείοντας το τηγάνι συχνά για να ανακατεύονται.
  3. Τους αδειάζουμε σε ένα μπολ, αφήνουμε να κρυώσουν και κρατάμε κατά μέρος 1 κουτ. γλυκού.
  4. Στους υπόλοιπους σπόρους προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξίδι και το λάδι και, καθώς ανακατεύουμε, προσθέτουμε σταδιακά και τα 10 φύλλα δυόσμου.
  5. Αδειάζουμε το όλον σε μια πιατέλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με κουτάλι.
  6. Σκορπίζουμε από πάνω τα μπαστουνάκια αγγουριού και τους σπόρους που αφήσαμε κατά μέρος, καθώς και τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 396 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.