Δροσερή σαλάτα με ανάμεικτα αγγούρια που ο σεφ συνδυάζει για τις διαφορετικές τους υφές και γεύσεις, δίνοντας στο ταπεινό αγγούρι ρόλο πρωταγωνιστικό και στη σαλάτα δροσιά απολαυστική.
Ανάμεικτα αγγουράκια Μα πόσα είδη υπάρχουν; Και όμως, στην αγορά θα βρούμε τα κλασικά μεγάλα, τα μικρά κρητικά ή Κνωσού, τα ανοιχτόχρωμα, πιο στεγνά στη σάρκα, αλλά πεντανόστιμα ξυλάγγουρα ή αντζούρια και βέβαια τα αγγουράκια τουρσί.
- 500 γρ. ανάμεικτα αγγούρια, όλα σε λεπτά μπαστουνάκια
- 10 γρ. λιναρόσπορος
- 10 γρ. παπαρουνόσπορος
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
- 100 γρ. γιαούρτι πρόβειο, στραγγιστό
- 20 ml ξίδι λευκό
- 10 φυλλαράκια δυόσμος + 3-4 επιπλέον, για το σερβίρισμα
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- Για να ετοιμάσουμε τα ανάμεικτα αγγουράκια με γιαούρτι και σπόρους βάζουμε να ζεσταθεί ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε όλους τους σπόρους.
- Τους καβουρδίζουμε για ελάχιστα λεπτά, ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους, σείοντας το τηγάνι συχνά για να ανακατεύονται.
- Τους αδειάζουμε σε ένα μπολ, αφήνουμε να κρυώσουν και κρατάμε κατά μέρος 1 κουτ. γλυκού.
- Στους υπόλοιπους σπόρους προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξίδι και το λάδι και, καθώς ανακατεύουμε, προσθέτουμε σταδιακά και τα 10 φύλλα δυόσμου.
- Αδειάζουμε το όλον σε μια πιατέλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με κουτάλι.
- Σκορπίζουμε από πάνω τα μπαστουνάκια αγγουριού και τους σπόρους που αφήσαμε κατά μέρος, καθώς και τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.