Κυριακάτικο φαγητό, γιορτινό, με κρέας «χοντρό», συνήθως από ζυγούρι (χρονιάρικο αρνί) ή πρόβειο.
- 1½ κιλό ζυγούρι (χρονιάρικο αρνί) ή πρόβειο, από μπροστινό πόδι, σε μερίδες
- 3 ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα
- 1 πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες
- 500 γρ. μακαρόνια Νο 6
- αλάτι
- 1 κουτ. σούπας κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 200 ml συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Για το ζυγούρι με μακαρόνια στον φούρνο, ζεσταίνουμε το λάδι, στην χύτρα και τσιγαρίζουμε το ζυγούρι με το κόκκινο πιπέρι μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 2 λίτρα νερό, σκεπάζουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, μέχρι να γίνει το κρέας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Κόβουμε τα μακαρόνια στα τρία.
- Τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί ή στο μεγάλο ταψί του φούρνου και αδειάζουμε προσεκτικά τον ζωμό από το ζυγούρι, που θα καλύψει σχεδόν μέχρι επάνω το ταψί.
- Βάζουμε στον φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα μακαρόνια.
- Ανακατεύουμε λίγο, προσθέτουμε και το ζυγούρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
- Στο τέλος, όταν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, θα έχει πιει τα υγρά του, αλλά θα πρέπει να είναι ακόμη αρκετά ζουμερό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.