Μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής σαλάτας του Καίσαρα αλλά εξίσου νόστιμη.
- 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου (περίπου 150 γρ.) σε μέτριους κύβους.
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
- 1 χοντρή φέτα χωριάτικο ψωμί, κομμένη σε κύβους
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 2 φιλέτα αντζούγιας (διατηρημένα σε λάδι), χοντροκομμένα.
- 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 1 κουτ. σούπας ξινόγαλο
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
- 30 γρ. πεκορίνο τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 170 γρ. λαχανίδα (kale) ή ρόκα, χοντροκομμένη
- Για να φτιάξουμε τη σαλάτα του Καίσαρα με λαχανίδα, κόβουμε το κοτόπουλου σε μέτριους κύβους.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και «ψήνουμε» το κοτόπουλο για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να γίνει. Το αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.
- Λαδώνουμε με 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο τους κύβους ψωμιού και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνουν τραγανοί οι κύβοι. Βγάζουμε σε ένα σκεύος.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τις αντζούγιες.
- Αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το ξινόγαλο, τη μουστάρδα, το πεκορίνο και το χυμό λεμονιού.
- Τα αδειάζουμε στο μπολ με το κοτόπουλο, προσθέτουμε τη λαχανίδα (kale) ή την ρόκα και ανακατεύουμε.
- Σκορπίζουμε τα κρουτόν και σερβίρουμε τη σαλάτα του Καίσαρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.