H συνταγή της ημέρας: ''Πολπέτες κοτόπουλου σε σάλτσα λεμονιού''

Άρτος και Θεάματα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Στη γεύση, αυτές οι απίθανες ιταλικές πολπέτες, θυμίζουν λίγο τα δικά μας γιουβαρλάκια, αλλά είναι πιο πικάντικα, περισσότερο σαν μεζές παρά σαν κυρίως πιάτο.

Ilenia Mercuri

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης


Η ιδιαιτερότητα σε αυτές τις αφράτες πεντανόστιμες πολπέτες είναι ότι προσθέτουν στη ζύμη του κιμά κοτόπουλου και βραστή πατάτα.

30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  100 γρ. πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  •  600 γρ. κιμάς από στήθος κοτόπουλου
  •  1 αυγό
  •  2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
  •  1 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  2-3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά περίπου 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα των κεφτέδων
  •  χυμός από 3 λεμόνια
  •  30 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το πλάσιμο των κεφτέδων
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις πολπέτες κοτόπουλου σε σάλτσα λεμονιού ξεκινάμε βράζοντας ην πατάτα για 10-15 λεπτά σε αλατι- σμένο νερό. Τη στραγγίζουμε και τη λιώνουμε με πιρούνι σε ένα μπολ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τον κιμά, το αυγό, το σκόρδο, την παρμεζάνα, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο.
  2. Ζυμώνουμε το μείγμα με γρήγορες κινήσεις για να μην κολλάει στα χέρια μας, προσθέτοντας λίγη λίγη την τριμμένη φρυγανιά μέχρι να γίνει μια ζύμη που να στέκεται και να πλάθεται. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  3. Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα περνάμε από το αλεύρι.
  4. Ζεσταίνουμε το μετρημένο λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι με καπάκι και σοτάρουμε τα κεφτεδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά, να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως τις πολπέτες κοτόπουλου σε σάλτσα λεμονιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 700 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.