Στη γεύση, αυτές οι απίθανες ιταλικές πολπέτες, θυμίζουν λίγο τα δικά μας γιουβαρλάκια, αλλά είναι πιο πικάντικα, περισσότερο σαν μεζές παρά σαν κυρίως πιάτο.
Η ιδιαιτερότητα σε αυτές τις αφράτες πεντανόστιμες πολπέτες είναι ότι προσθέτουν στη ζύμη του κιμά κοτόπουλου και βραστή πατάτα.
- 100 γρ. πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 600 γρ. κιμάς από στήθος κοτόπουλου
- 1 αυγό
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2-3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά περίπου 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα των κεφτέδων
- χυμός από 3 λεμόνια
- 30 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το πλάσιμο των κεφτέδων
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τις πολπέτες κοτόπουλου σε σάλτσα λεμονιού ξεκινάμε βράζοντας ην πατάτα για 10-15 λεπτά σε αλατι- σμένο νερό. Τη στραγγίζουμε και τη λιώνουμε με πιρούνι σε ένα μπολ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τον κιμά, το αυγό, το σκόρδο, την παρμεζάνα, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε το μείγμα με γρήγορες κινήσεις για να μην κολλάει στα χέρια μας, προσθέτοντας λίγη λίγη την τριμμένη φρυγανιά μέχρι να γίνει μια ζύμη που να στέκεται και να πλάθεται. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά στο ψυγείο.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα περνάμε από το αλεύρι.
- Ζεσταίνουμε το μετρημένο λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι με καπάκι και σοτάρουμε τα κεφτεδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά, να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως τις πολπέτες κοτόπουλου σε σάλτσα λεμονιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.