H συνταγή της ημέρας:''Κρεατόσουπα στη χύτρα με λαχανικά και θυμάρι''

Άρτος και Θεάματα 15 Νοεμβρίου 2023

Έχουμε συνηθίσει η κρεατόσουπα να θέλει πολύωρα μαγειρέματα για να γίνει ο ζωμός, αλλά με αυτή τη συνταγή τα πράγματα είναι αλλιώς. Μια ώρα θα χρειαστείτε και θα τρώτε νόστιμη και θρεπτική σουπίτσα.

Γιώργος Φεμελέγκας

Φωτογραφία: Κωστής Σωχωρίτης - Food styling: Νάσια Διαμαντίδη


15' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό μοσχαρίσιο ποντίκι σε κομμάτια των 5 εκ. (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το καθαρίσει όσο καλύτερα μπορεί από ορατές ίνες)
  •  400 γρ. μικρές πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  •  2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  •  3 κλωνάρια σέλερι, σε μέτρια κομμάτια
  •  2 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
  •  2 λίτρα ζωμός κοτόπουλου ή νερό
  •  3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  χυμός από 1 1⁄2 λεμόνι
  •  5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  λίγο ελαιόλαδο
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τη κρεατόσουπα με λαχανικά και θυμάρι, ξεκινάμε ζεσταίνοντας τη χύτρα σκέτη, σε πολύ δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
  3. Ρίχνουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το σέλερι και τα καρότα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  4. Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, ρυθμίζουμε την ένδειξη της βαλβίδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για μαγείρεμα κρέατος και μόλις η βαλβίδα ανασηκωθεί και αρχίσει να παράγεται έντονα ατμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  5. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
  6. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και στο καθένα ρίχνουμε από λίγο ξύσμα λεμονιού, μαϊντανό, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Προβλήθηκε 437 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.