H συνταγή της ημέρας: ''Κοτόπουλο κατσιατόρε''

Άρτος και Θεάματα 05 Νοεμβρίου 2023

Ακριβώς όπως ο γαλλικός όρος chasseur, cacciatora σημαίνει «του κυνηγού». Το πιάτο προέρχεται από την κεντρική Ιταλία. Αυτή η συνταγή με ντομάτες, είναι ίσως η πιο διαδεδομένη.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 - 10 κομμάτια, με ή χωρίς το δέρμα, αλατοπιπερωμένα
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  2 πιπεριές κέρατα+2 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια, σε λεπτές λωρίδες
  •  1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες, μαζί με τα υγρά τους (ή 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, κομμένα κονκασέ)
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  •  2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •  200 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  200 ml ζεστός ζωμός κότας
  •  1 αστεροειδής γλυκάνισος
  •  1 κουτ. σούπας φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
  •  1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσουν
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μέτρια φωτιά (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε όλα μαζί), για περίπου 6 - 7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
  2. Πετάμε το λίπος από την κατσαρόλα, αν έχουν βγάλει πολύ, και στο άλλο μισό ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και όλες τις πιπεριές για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε το ζωμό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Μόλις το φαγητό κοχλάσει έντονα, βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  4. Τα κομμάτια του στήθους μπορεί να έχουν γίνει λίγα λεπτά νωρίτερα, οπότε τα ελέγχουμε. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ελέγχουμε τη σάλτσα· αν είναι αρκετά ρευστή, τη βράζουμε για 5 - 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το βασιλικό και ανακατεύουμε.
  5. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ψωμί.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 390 φορές

Eurovision 2025: Εθνικός τελικός με πολλές εκπλήξεις - Η σειρά εμφάνισης των καλλιτεχνών

Φαντασμαγορικό θέαμα, με τραγούδι, χορό, ρυθμό και πολλές εκπλήξεις, επιφυλάσσει η βραδιά του Εθνικού Τελικού, από τον οποίο θα αναδειχθεί το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Eurovision 2025.

Πάρε μέρος στον ''4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής'' της E.Σ.Ε  δες την ιστορία σου να ζωντανεύει επί σκηνής και κέρδισε βραβεία και χρηματικά έπαθλα!

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, υπενθυμίζει ότι «ο 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής» λήγει την 4η Μαρτίου 2025.

Τα ζώδια την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή όψη τετραγώνου μεταξύ της Σελήνης από τον Υδροχόο και του Ουρανού από τον Ταύρο φέρνει έντονες και απρόβλεπτες ενέργειες, καθώς και την ανάγκη να απελευθερωθούμε από περιορισμούς που μας κρατούν πίσω

Μαρίνα Σάττι: Το απογειωτικό ''EPANO STO TRAPEZI'' Νο 1 στο YouTube σε χρόνο ρεκόρ!

Το ολοκαίνουργιο τραγούδι της Μαρίνας Σάττι με τίτλο «Epano sto Trapezi» κέρδισε αμέσως την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινού και κατόρθωσε σε λιγότερο από 12 ώρες να κατακτήσει την κορυφή και να γίνει no 1 trend στις μουσικές τάσεις του YouTube όπως και στις γενικές.