Στην Κεντρική Ευρώπη, τα Χριστούγεννα φτιάχνουν αυτά τα μισοφέγγαρα μπισκότα αμυγδάλου, που μοιάζουν με τους δικούς μας κουραμπιέδες, μόνο που η ζύμη περιέχει τριμμένο αμύγδαλο.
- 250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
- 115 γρ. (1 κούπα + 1 κουτ. σούπας) αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη – πωλείται συνήθως ως αλεύρι αμυγδάλου)
- 90 γρ. (2/3 κούπας) ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 60 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη άχνη
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- Για τα μισοφέγγαρα μπισκότα βανίλιας «Κίπφελ» ξεκινάμε και σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμάρι.
- Πλάθουμε το ζυμάρι σε ένα λεπτό μπαστούνι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
- Κόβουμε το μπαστούνι σε ίσα φετάκια.
- Πλάθουμε κάθε φέτα σε μπαλάκι και έπειτα σε μπαστουνάκι και του δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου.
- Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.
- Ανακατεύουμε την άχνη με τη βανιλίνη.
- Αμέσως μόλις τα βγάλουμε και είναι ακόμη ζεστά, τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη, αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα πασπαλίζουμε ξανά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.