Τα κεφτεδάκια είναι πλασμένα σε μέγεθος μικρής μπουκιάς και μπορούν εύκολα να συνοδεύσουν τα πρώτα κρασιά ή τα απεριτίφ, πριν περάσουμε στην τραπεζαρία για το δείπνο.
- 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο μούλτι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά σούπας ξίδι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1/4 καρβέλι ψωμί, βρεγμένο, στυμμένο, χωρίς την κόρα αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- αλεύρι για το αλεύρωμα
- λάδι για το τηγάνισμα
- Για να ετοιμάσουμε τα κεφτεδάκια-μπουκίτσες σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να γίνει ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
- Αφήνουμε 3 ώρες στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν καλά οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 εκ. λάδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε μπόλικο αλεύρι και κυλάμε τα κεφτεδάκια, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά.
- Τα τινάζουμε να πέσει η περίσσεια και τα τηγανίζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.