Τα γιαννούτσια είναι λεπτές πίτες σε σχήμα μισοφέγγαρου, από φύλλο γιοχάς, γεμιστές με κιμά και μπόλικο κρεμμύδι.
Από το δίπλωμα του φύλλου στα δύο, ίσως, προέρχεται και η ονομασία τους, καθώς στα τουρκικά «γιαν» σημαίνει «κλίση». Το μυστικό της συνταγής έγκειται στην αναλογία κιμά-κρεμμυδιού στη γέμιση: τα κρεμμύδια πρέπει να είναι διπλάσια σε βάρος από τον κιμά (!), για ζουμερό, νόστιμο μείγμα. Το φύλλο γιοχάς το βρίσκουμε σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.
- 16 φύλλα γιοχάς μικρού μεγέθους
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 600 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αρκετό βούτυρο αγελάδας
- Για να φτιάξουμε τα γιαννούτσια, τα ποντιακά κιμαδοπιτάκια, ξεκινάμε με τη γέμιση και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν καλά
- Ρίχνουμε 100 ml νερό, αλάτι και πιπέρι, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να- εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε ένα φύλλο γιογάς και το ραντίζουμε με νερό με τα χέρια μας, μέχρι να νοτίσει και να μαλακώσει ελαφρώς (όχι να μουλιάσει όμως). Το απλώνουμε στον πάγκο και απλώνουμε στη μισή επιφάνειά του 1-2 κουτ. σούπας κιμά. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλλο, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
- Στο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο μέχρι να λιώσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε στο τηγάνι ένα γιαννούτσι και το τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το φύλλο να φουσκαλιάσει και να ροδίσει απαλά. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα γιαννούτσια, ανανεώνοντας το βούτυρο για το καθένα.
- Σερβίρουμε τα γιαννούτσια ζεστά ή χλιαρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.