Ετοιμάστε τα πρώτοι! Αυτά τα πρέτσελ είναι αφράτα, ελαφρώς μαστιχωτά και ιδανικά για πρωινό, για σνακ, για όλες τις ώρες της ημέρας. Άλλες 49 συνταγές σας περιμένουν στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου «Σπιτικό ψωμί», την Κυριακή 22/10 με την Καθημερινή.
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 2 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό
- 2 φακελάκια (8 γρ. x 2) ξηρή μαγιά
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ζύμωμα
- λίγο βούτυρο, μαλακωμένο, για το σκεύος
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού μαγειρική σόδα
- 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό
- ανθός αλατιού, για το πασπάλισμα
- Για να ετοιμάσουμε τα φουσκωτά στρογγυλά πρέτσελ, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με το μετρημένο ζεστό (όχι καυτό) νερό, μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε πασπαλιστά την ξηρή μαγιά και αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια του νερού να αφρίσει.
- Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και 3 φλιτζ. τσαγιού από το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι τα υλικά να ενωθούν.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ελαφρώς κολλώδη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια (ή συνεχίζουμε το ζύμωμα με τον γάντζο)μέχρι να γίνει λεία και με υφή μεταξένια.
- Αν εξακολουθεί να κολλάει, προσθέτουμε περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού επιπλέον αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μεγάλου μπολ, μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη και σκεπάζουμε σφιχτά με διάφανη μεμβράνη.
- Αφήνουμε το μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για 45-60 λεπτά, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και στερεώνουμε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του.
- Βουτυρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες φούρνου, τα στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε και αυτό με μαλακωμένο βούτυρο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, την πιέζουμε με τις γροθιές μας να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 24 ίσα κομμάτια.
- Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα και τις μεταφέρουμε πάνω στις λαδόκολλες στα ταψιά, σε απόσταση 4 εκ. μεταξύ τους.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι χαράζουμε ένα σταυρό στο κέντρο κάθε μπαλίτσας και τις αφήνουμε εκεί για 30 λεπτά, ξεσκέπαστες, μέχρι να φουσκώσουν.
- Στερεώνουμε μια σχάρα σε μεγάλο ταψί.
- Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με 1.800 ml νερό, αφήνουμε το διάλυμα να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και έπειτα μετριάζουμε τη φωτιά.
- Σε μια μεγάλη σπάτουλα παίρνουμε τις μπαλίτσες ζύμης που φτιάξαμε, τις βυθίζουμε για 30 δευτερόλεπτα στο υγρό που σιγοβράζει, γυρίζοντάς τες μία φορά στα μισά του χρόνου.
- Κάθε δόση που ζεματίζουμε την τακτοποιούμε στις λαμαρίνες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Αν το νερό στο σκεύος μειώνεται, προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού, καυτό.
- Φουρνίζουμε (ένα ταψί κάθε φορά) για 8-10 λεπτά, μέχρι τα πρέτσελ να πάρουν σκούρο χρώμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν σερβίρουμε.