H συνταγή της ημέρας: ''Φασολάδα με μαυρομάτικα, δεντρολίβανο και ξύσμα πορτοκαλιού''

Άρτος και Θεάματα 14 Οκτωβρίου 2023

Μια διαφορετική φασολάδα, χυλωμένη και αρωματική, με μαυρομάτικα, δεντρολίβανο και ξύσμα πορτοκαλιού για έξτρα φρεσκάδα.

Νένα Ισμυρνόγλου

Βοηθός Food Stylist: Tina Webb  - Food styling: Αλεξάνδρα Τασουνίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  •  2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
  •  1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό ή γλυκό, σε σκόνη
  •  200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε φασολάδα με μαυρομάτικα, δεντρολίβανο και ξύσμα πορτοκαλιού, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και 1 1⁄2 λίτρο ζεστό νερό.
  4. Βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  5. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.
  6. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
  7. Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μούλτι το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού και 1 κουτάλα της σούπας από τη φασολάδα και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα.
  8. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να χυλώσει η φασολάδα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 778 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.