Μια διαφορετική φασολάδα, χυλωμένη και αρωματική, με μαυρομάτικα, δεντρολίβανο και ξύσμα πορτοκαλιού για έξτρα φρεσκάδα.
- 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό ή γλυκό, σε σκόνη
- 200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε φασολάδα με μαυρομάτικα, δεντρολίβανο και ξύσμα πορτοκαλιού, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
- Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και 1 1⁄2 λίτρο ζεστό νερό.
- Βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μούλτι το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού και 1 κουτάλα της σούπας από τη φασολάδα και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να χυλώσει η φασολάδα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.