Αχλάδια ποσέ με μέλι τυλιγμένα σε σφολιάτα, ένα φίνο, εντυπωσιακό και διαφορετικό επιδόρπιο που θα ξεχωρίσει.
- 4 μεγάλα αχλάδια, καλά πλυμένα
- 3 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 2/3 κούπας μέλι
- 1 λεμόνι, πλυμένο και κομμένο στη μέση, χωρίς κουκούτσια
- 3 ξυλάκια κανέλας
- 8 καρφάκια γαρίφαλα
- 1 λοβός φυσικής βανίλιας
- 1 φύλλο σφολιάτα ξεπαγωμένη αλλά κρύα από το ψυγείο
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- Για τα αχλάδια ποσέ με μέλι τυλιγμένα σε σφολιάτα αρχικά καθαρίζουμε τα αχλάδια από τις φλούδες, αφήνοντάς τα ολόκληρα με τα κοτσάνια τους. Κόβουμε μια λεπτή φέτα από τον πάτο κάθε αχλαδιού, για να γίνει επίπεδο και να στέκεται.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα κομμάτια λεμονιού, τις κανέλες και τα γαρίφαλα.
- Κόβουμε τον λοβό της βανίλιας κατά μήκος και με ένα μαχαίρι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σποράκια και τον λοβό.
- Βράζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και βάζουμε τα αχλάδια στο σιρόπι. Σιγοβράζουμε για 18-20 λεπτά, γυρίζοντάς τα ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα σκεύος να κρυώσουν.
- Σουρώνουμε το σιρόπι, το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε, μέχρι να δέσει κι άλλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ξετυλίγουμε τη σφολιάτα και την αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό. Την κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες πάχους 1 εκ.
- Τυλίγουμε κάθε αχλάδι με τις λωρίδες σφολιάτας, με την αλειμμένη με αυγό πλευρά προς τα έξω. Όταν τελειώνει η μια λωρίδα, συνεχίζουμε με την επόμενη, μέχρι να τυλιχτεί κάθε αχλάδι τελείως.
- Τα βάζουμε στο ταψί όρθια και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
- Τα σερβίρουμε ζεστά, περιχυμένα με όσο από το σιρόπι θέλουμε.
Το αρωματισμένο σιρόπι μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έναν μήνα. Δοκιμάστε το πάνω σε γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης, βάφλες ή οπουδήποτε θα χρησιμοποιούσατε μέλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.