Βάζουμε το μοσχάρι να μαγειρεύεται με την μπίρα, γίνεται λουκούμι, το συνοδεύουμε με έτοιμα νιόκι κι έτσι, εύκολα, έχουμε ένα φαγητό γευστικό και καθησυχαστικό.
- 800 γρ. μοσχαρίσια ελιά (ή χτένι – κομμάτι της σπάλας), σε κομμάτια των 3 εκ.
- 320-400 γρ. έτοιμα νιόκι, φρέσκα (στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτάκι (330 ml) μαύρη μπίρα
- 10 κεδροκούκουτσα (προαιρετικά)
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε μοσχάρι κατσαρόλας με μαύρη μπίρα και έτοιμα νιόκι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα κομμάτια του μοσχαριού για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Σβήνουμε με την μπίρα και αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
- Προσθέτουμε 500 ml νερό και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει έντονα.
- Προσθέτουμε τα νιόκι και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, χωρίς να ανακατέψουμε, απλώς σείουμε τακτικά την κατσαρόλα.
- Το μοσχάρι κατσαρόλας με μαύρη μπίρα και έτοιμα νιόκι πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό.
Αν θέλουμε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό με ψιλοκομμένο καρότο και με την πολύ ταιριαστή γεύση και το άρωμα αποξηραμένων μανιταριών της αρεσκείας μας. Θα χρειαστούμε 10 γρ., τα οποία θα μουλιάσουμε για 30 λεπτά σε 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό και θα τα βγάλουμε από εκεί «ψαρεύοντάς» τα με τα δάχτυλά μας, για να μην παρασύρουν τυχόν υπολείμματα από χώμα. Θα τα ρίξουμε στο φαγητό μαζί με την μπίρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.