H συνταγή της ημέρας: ''Μοσχάρι κατσαρόλας με μαύρη μπίρα και έτοιμα νιόκι''

Άρτος και Θεάματα 27 Σεπτεμβρίου 2023

Βάζουμε το μοσχάρι να μαγειρεύεται με την μπίρα, γίνεται λουκούμι, το συνοδεύουμε με έτοιμα νιόκι κι έτσι, εύκολα, έχουμε ένα φαγητό γευστικό και καθησυχαστικό.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου


20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  800 γρ. μοσχαρίσια ελιά (ή χτένι – κομμάτι της σπάλας), σε κομμάτια των 3 εκ.
  •  320-400 γρ. έτοιμα νιόκι, φρέσκα (στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
  •  1 κουτάκι (330 ml) μαύρη μπίρα
  •  10 κεδροκούκουτσα (προαιρετικά)
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε μοσχάρι κατσαρόλας με μαύρη μπίρα και έτοιμα νιόκι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε τα κομμάτια του μοσχαριού για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με την μπίρα και αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  5. Προσθέτουμε 500 ml νερό και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.
  7. Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει έντονα.
  8. Προσθέτουμε τα νιόκι και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, χωρίς να ανακατέψουμε, απλώς σείουμε τακτικά την κατσαρόλα.
  9. Το μοσχάρι κατσαρόλας με μαύρη μπίρα και έτοιμα νιόκι πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό.
Μυστικά

Αν θέλουμε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό με ψιλοκομμένο καρότο και με την πολύ ταιριαστή γεύση και το άρωμα αποξηραμένων μανιταριών της αρεσκείας μας. Θα χρειαστούμε 10 γρ., τα οποία θα μουλιάσουμε για 30 λεπτά σε 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό και θα τα βγάλουμε από εκεί «ψαρεύοντάς» τα με τα δάχτυλά μας, για να μην παρασύρουν τυχόν υπολείμματα από χώμα. Θα τα ρίξουμε στο φαγητό μαζί με την μπίρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 612 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.