Ένας διαφορετικός τρόπος να φάμε τα μοσχαρίσια μπιφτέκια. Τολμήστε και τον ανανά γιατί τους πάει πολύ!
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 1 αυγό
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- αλάτι
- ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- Για να φτιάξουμε τα εξωτικά μπιφτέκια, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει.
- Πλάθουμε σε 6 μέτρια στρογγυλά μπιφτέκια.
- Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με 2 κουτ. νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, με κλειστό το καπάκι, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το μέλι και το ξίδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
- Λαδώνουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μας, στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Ψήσαμε τα μπιφτέκια σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 4 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια σε πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και, αν θέλουμε, με φέτες ανανά ψημένες στη σχάρα για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.