Στα φετινά βραβεία, τα λεγόμενα και "ευρωπαϊκά όσκαρ", ο μεγάλος νικητής ήταν η ταινία «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Έστλουντ.
Καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο σενάριο, καλύτερος πρωταγωνιστής (Ζλάτκο Μπούριτς): Τα τέσσερα μεγαλύτερα βραβεία τα έλαβε το Τρίγωνο της Θλίψης. Ο Σουηδός σκηνοθέτης, Ρούμπεν Έστλουντ, κατάφερε, σατιρίζοντας τον καπιταλισμό, να κερδίσει και σε αυτά τα βραβεία μετά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
Για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία βραβεύθηκε η Βίκι Κρίπς για τον ρόλο της Σίσυ. Η Αυστριακή Μαρί Κρόιτσερ σκηνοθετεί την ιστορική αυτοκράτειρα Ελισάβετ ή αλλιώς Σίσυ. Ωστόσο η πλοκή δεν περιορίζεται σε μία ιστορία αγάπης, όπως συνηθίζεται, αλλά δείχνει πτυχές της ζωής στο παλάτι - με επίκεντρο τον ρόλο της γυναίκας στην αυτοκρατορική αυλή της Αυστρίας κατά τον 19ο αιώνα.
Η ισπανική ταινία «El buen patrón» (ελληνικά: «Το Τέλειο Αφεντικό») του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα βραβεύτηκε ως η καλύτερη ευρωπαϊκή κωμωδία. Ο Χαβιέ Μπάρντεμ, στο ρόλο του Χούλιο, ενός υποδειγματικού αφεντικού
Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ πήρε η ταινία «Mariupoli 2». Ο σκηνοθέτης Μάντας Κβενταράβιτσους ταξίδεψε φέτος στη Μαριούπολη, για να αφηγηθεί τον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τέλη Μαρτίου 2022, σκοτώθηκε από Ρώσους στρατιώτες. Μετά τον θάνατό του η ομάδα του αποφάσισε να ολοκληρώσει την ταινία.
Το βραβείο "Prix Fipresci" που απονέμει η διεθνής ένωση κριτικών τέχνης και κινηματογραφικών δημοσιογράφων πήγε στη γαλλο-ιταλο-κροατική παραγωγή «Μικρό σώμα» (Piccolo Corpo). Πρόκειται για το ποιητικό ντεμπούτο της Λάουρα Σαμάνι, η οποία φέρνει στον κόσμο ένα νεκρό μωρό και αφηγείται τον αυτοπροσδιορισμό μίας γυναίκας.
Με το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας κινουμένων σχεδίων τιμήθηκε το «Απαγορεύονται σκύλοι και Ιταλοί» του Αλέν Ουγκέτο. Πρόκειται για μία παραγωγή με κούκλες - ένας φόρος τιμής στους παππούδες του. "Δεν προερχόμαστε από χώρες, αλλά από τα παιδικά μας χρόνια", λέει η γιαγιά του Ουγκέτο. Μία αφήγηση με άξονα τη φτώχια, την τύχη και την αγάπη.