Έρχεται νέο επίδομα ανεργίας

Ασφαλιστικά και όχι μόνο 26 Αυγούστου 2024

Νέο σύστημα για το επίδομα ανεργίας, που ακολουθεί το μοντέλο της Γαλλίας και του Βελγίου, αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά μέσα στο Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα αυξηθεί η διάρκεια και το ποσό της επιδότησης, καθώς αναμένεται να αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και θα υπολογίζεται πλέον βάσει του μισθού του εργαζόμενου πριν την απόλυσή του. Θα ξεκινάει από μεγαλύτερη αφετηρία και θα βαίνει μειούμενη.

Σύμφωνα με τα σενάρια που είναι στο τραπέζι, ο άνεργος θα παίρνει 70% του μισθού το πρώτο τρίμηνο, 65% το 2ο και στη συνέχεια 55%.

Το νέο μοντέλο επιδόματος δεν θα επηρεάσει τους υφιστάμενους επιδοτούμενους ανέργους αλλά θα ισχύσει για εκείνους που θα βγουν στην ανεργία προς το τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025 οπότε και αναμένεται να ισχύσουν πιλοτικά οι αλλαγές.

Τι αλλάζει για το εποχικό επίδομα ανεργίας

Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στο εποχικό επίδομα ανεργίας, το οποίο εισπράττουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό το χειμώνα και μετά την λήξη της σεζόν. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για ένα σχέδιο που προβλέπει επέκταση του εποχικού επιδόματος σε 5 μήνες από 3 μήνες σήμερα.

Παράλληλα, είχε πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για επιμερισμό του επιπλέον κόστους ανάμεσα στο κράτος (ΔΥΠΑ) και τους εργοδότες, ώστε να επωμιστεί η κάθε πλευρά το κόστος για ένα επιπλέον μήνα επιδότησης των εργαζομένων. Για παράδειγμα, το κράτος να πληρώσει τον 4ο μήνα και οι εργοδότες τον 5ο μήνα (με την απόλυση). Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει και πλέον αναμένεται να δούμε τις αλλαγές το προσεχές φθινόπωρο.

Σήμερα η επιδότηση στην κατηγορία των εποχικών διαρκεί 80 ημέρες δηλαδή για 3 μήνες. Το ποσό του επιδόματος είναι ίδιο με την τακτική επιδότηση ανεργίας, δηλαδή σήμερα 510 ευρώ το μήνα.

www.zougla.gr

Προβλήθηκε 5061 φορές
Δήμος της Αττικής θα καταβάλει αποζημίωση σε πολίτη που τραυματίστηκε σε πεζοδρόμιο και θα προχωρήσει και στην επισκευή του

Ο Συνήγορος του Πολίτη προχώρησε σε παρέμβαση ώστε ο Δήμος να υποχρεωθεί στον έλεγχο της κατάστασης των πεζοδρομίων και της λήψης των κατάλληλων μέτρων

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο Τομέα -  Διαδηλώνουν και οι συνταξιούχοι

Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, είναι το θέμα των κινητοποιήσεων που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ στους δρόμους βγαίνουν διαμαρτυρούμενοι και άλλοι κλάδοι