Την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Οι γυναίκες του Μπλοκ 10 – Πειράματα στο Αουσβιτς», έγινε σε αίθουσα της Ιατρικής Εταιρίας Θεσσαλονίκης.
Στο βιβλίο αποτυπώνεται η φρίκη που έζησαν οι γυναίκες που είχαν κλειστεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης από τους Ναζί.
Περιγράφει όλα τα εφιαλτικά που έζησαν εκεί μέσα γυναίκες. «Στο μπλοκ 10 είχαν πεθάνει λόγω των ενέσεων, ή από δευτερεύουσες μολύνσεις ύστερα από μια ανάλογη επέμβαση:
Η Γκρέτα Μόουζες, το γένος Ρόζε 33 ετών από το 'Αμστερνταμ το Νοέμβριο του 1943, η Ολλανδέζα Χάνα «Κόνι» Φράνσμαν συνεργάτιδα του περιοδικού μόδας «Κάλκερ», η Χερμίνε «Μίμι» Μπον, το γένος Χέρτς, 25 ετών, η Ολλανδέζα Άννι Ζαγκούρσκι γεννημένη στην Πολωνία, η Γερίνα Κάσμαν γεννημένη το 1907 στη Γαλλία, …η Βερολινέζα δρ. Λιχνενστάιν, η Ελληνίδα Σολ Στρούμσα…», αναφέρει μεταξύ άλλων παραδειγμάτων το εν λόγω βιβλίο.
Τα φρικιαστικά πειράματα του Κλάουνμπεργκ στο Αουσβιτς
Το βιβλίο του Γερμανού δημοσιογράφου, ιστορικού και καθηγητή Εμπειρικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, Χανς Γιοακίμ Λανγκ, αποκαλύπτει διάφορα πειράματα που έκαναν οι ναζί, με θύματα νεαρές Εβραίες γυναίκες κρατούμενες του στρατοπέδου του 'Αουσβιτς.
Το πέτρινο κτίριο μέσα στο στρατόπεδο με την ονομασία «μπλοκ 10» διαρρυθμίστηκε και χρησιμοποιήθηκε στο διάστημα 1942-1945 ως ιατρικό εργαστήριο για τα πειράματα του καθηγητή γιατρού Κάρλ Κλάουμπεργκ και συνεργατών του.
Μέσα σε αυτό υπέβαλαν σε αναγκαστική στείρωση χωρίς εγχείρηση, με ακτίνες Ραίντγκεν, ή με έγχυση τοξικού υγρού μέσα στις σάλπιγγες τους, νεαρές γυναίκες απ' όλες τις κατακτημένες, από τους ναζί, χώρες, μεταξύ των οποίων και Ελληνίδες Εβραίες, στην πλειοψηφία τους από τη σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Συνολικά 149 Εβραίοι της πόλης, σκοτώθηκαν στο Αουσβιτς.
Όλα αυτά συνέβησαν υπό τις ευλογίες του Χίμλερ στο Μπλοκ 10 του Αουσβιτς. Από τα πειράματα του Κλάουμπεργκ, οι γυναίκες έχασαν την ευκαιρία να αποκτήσουν παιδιά, ενώ πέθαιναν από επιπλοκές και παρενέργειες που είχαν τα διάφορα τοξικά που περνούσαν στο αναπαραγωγικό τους σύστημα. Κατά τη σύλληψη του το 1955 ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Μόνο 300 γυναίκες επέζησαν
«Στο μπλοκ 10 υποβλήθηκαν σε πειράματα περίπου οκτακόσιες Εβραίες, από αυτές λιγότερες από τριακόσιες επέζησαν» αναφέρει στο βιβλίο ο Λανγκ.
«Οι περισσότερες από αυτές έφτασαν στο Αουσβιτς με την 9η μεταφορά στις 17 Απριλίου 1943, το Σαμπάτ Α' Γκαντόλ, το Μεγάλο Σάββατο πριν το Πάσχα» ανέφερε η μεταφράστρια του βιβλίου, φιλόλογος, πρώην διευθύντρια εκδόσεων Romiosini, Νίκη Eideneier - Αναστασιάδη.
Το βιβλίο «Οι γυναίκες του μπλοκ 10 - Ιατρικά πειράματα στο 'Αουσβιτς» παρουσιάστηκε από τον ίδιο συγγραφέα και από προσωπικότητες από το χώρο της ιατρικής, των γραμμάτων και του πολιτισμού, παρουσία του προξένου, αναπληρωτή γενικού πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Κάρστεν Μίλερ.
Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αστέριος Καραγιάννης.
Πηγή: iefimerida.gr