Παγκόσμια ημέρα βιβλίου η Κυριακή 23 Απριλίου με πλούσιες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αναγνώσεις, εργαστήρια, προβολές και θέατρο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στήνει μια γιορτή αφιερωμένη στην λογοτεχνία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Βόλο Βέροια, Κοζάνη, Αγρίνιο, Ιωάννινα και Ρόδο.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έχουν πρόσβαση στον κόσμο του βιβλίου με εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Συγγραφείς βραβευμένοι απαγγέλλουν το έργο τους.
Ξεκινάμε από το Επιγραφικό Μουσείο, που είναι η απαρχή του βιβλίου, με ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους αναγνωρισμένους συγγραφείς της νέας γενιάς, περνώντας από την ήδη διαδεδομένη δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου πάνω στις Κυριακάτικες ακροάσεις των ραψωδιών της Οδύσσειας.
Φτάνουμε στην Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Ρωμαϊκή Αγορά όπου από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι την δύση του ήλιου, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων καθώς και λογοτεχνικά αποσπάσματα που θα διαβαστούν τόσο από ηθοποιούς όσο και από τους συγγραφείς τους ίδιους.
Με αλφαβητική σειρά θα συμμετάσχουν οι πεζογράφοι: Βασίλης Αλεξάκης, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Ευγενία Μπογιάνου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Κώστας Περούλης, Έρση Σωτηροπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Χρήστος Χρυσόπουλος.
Ταινίες που σχετίζονται με βιβλία
Το βράδυ της ημέρας αφιερωμένης στο βιβλίο η Ταινιοθήκη κάνει ένα αφιέρωμα με ταινίες άμεσα συσχετισμένες με αυτό όπως η αποκατεστημένη ταινία «Δάφνις και Χλόη» με μουσική των Πλατύραχου, Λογιάδη, «Το Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μόνο της ζωής μου ταξίδιον» του Λάκη Παπαστάθη, «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Εικαστικά εργαστήρια
Στην Αθήνα επίσης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανοίγει τις πύλες της με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά έπειτα από αναγνώσεις παιδικών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων στην προσφάτως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της, ενώ οι γονείς μπορούν παράλληλα να επισκεφθούν την έκθεση της Documenta 14 που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ. Στις δράσεις αυτές θα συμμετέχουν και παιδιά πρόσφυγες.
Η βιβλιοθήκη Braille
Παράλληλα, «Ο Φάρος των Τυφλών της Ελλάδος» μας προσκαλεί να γνωρίσουμε από κοντά έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης του βιβλίου. Θα μας ξεναγήσει στην βιβλιοθήκη Braille και στο Μουσείο Αφής που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του ενώ θα ακούσουμε αποσπάσματα βιβλίων από τυφλούς και βλέποντες αναγνώστες εκ περιτροπής με την συμμετοχή ηθοποιών, συγγραφέων (τυφλών και βλεπόντων).
Όσο για τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό « Διαβάζω για τους άλλους», με την ενεργή συμμετοχή πολλών εθελοντών, η ανάγνωση βιβλίων φτάνει σε ανθρώπους ηλικιωμένους, παιδιών σε ορφανοτροφεία και σε ομάδες ανθρώπων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση κειμένων.
Την συγκεκριμένη μέρα, οργανώνονται μεγάλες δράσεις στην Αθήνα, στην Κρήτη και στην Θεσσαλονίκη.
Η Περιφέρεια, όντας πάντα στο επίκεντρο, μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ και τις Βιβλιοθήκες που έχουν εξοπλιστεί μέσω του ΥΠΠΟΑ με τους περισσότερους νεοέλληνες συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας, καλούν τον κόσμο σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε δημόσιους και μη χώρους.
Βιβλίο και θέατρο
Το Κ.Θ.Β.Ε. θα παρουσιάσει, στον αίθριο χώρο έξω από το Βασιλικό Θέατρο, «τους Άθλιους» και το κουκλοθέατρο «Το δώρο».
Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου διοργανώνει μια περιπατητική δράση με σημεία- σταθμούς όπου οι ηθοποιοί θα διαβάζουν βιβλία με αφετηρία τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τερματισμό το Δημοτικό Θέατρο.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας θα πραγματοποιήσει ανοιχτά προς το κοινό θεατρικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης την Κυριακή 23 Απριλίου, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Εληάς.Στις δράσεις θα συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά με το σύνθημα ΑΥΤΟΣΧΕδιαβάΖΩ.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου με μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών θα επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και το κέντρο φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες της πόλης την Κυριακή 23 Απριλίου και την Τετάρτη 26 Απριλίου θα πραγματοποιήσει μια πειραματική performance ανοιχτού χώρου.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα την Κυριακή 23 Απριλίου, έκθεση θεατρικού βιβλίου και παράλληλα στον ίδιο χώρο θα γίνεται ανάγνωση από ηθοποιούς βιβλίων Γιαννιωτών συγγραφέων.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης την Παρασκευή 21 Απριλίου θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο λογοτεχνικό έργο «Άσμα Ασμάτων» στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.
Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου Κρήτης, την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, θα οργανώσει αναγνώσεις σε ΚΑΠΗ του Δήμου ενώ το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου διοργανώνει Λογοτεχνικό Αναλόγιο στις εγκαταστάσεις της.
Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (μουσικούς, θεατρικές ομάδες, λέσχες ανάγνωσης και γραφής, λογοτέχνες) θα αναγνωστούν επιλεγμένα αποσπάσματα από τη δωδεκανησιακή, την ελληνική και την παγκόσμια πεζογραφία.
Από τις λίθινες πλάκες, στα νεότερα και σύγχρονα συγγράμματα κι από τα κόμικ μέχρι τα βιβλία τυφλών. Από τα πάρκα και τα μνημεία έως τις βιβλιοθήκες και τους κινηματογράφους. Από τους νέους έως τους ηλικιωμένους. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φιλοδοξεί να δώσει την δυνατότητα σε όλους να γιορτάσουν το βιβλίο.
«Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018»
Την Κυριακή, έναν χρόνο πριν η Αθήνα φιλοξενήσει για ένα ολόκληρο έτος – με τη συμβολή των πολιτιστικών φορέων της πρωτεύουσας – την παγκόσμια παραγωγή του βιβλίου, με την παρουσία συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοθηκονόμων, αλλά και καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, κομιξάδων και μουσικών, ο δήμος Αθηναίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με μία σειρά δράσεων.
Στίχοι από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονυσίου Σολωμού και από την «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, με τη φωνή της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου και του Χρήστου Λούλη αντιστοίχως, θα ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, ενώ στίχοι από την «Κίχλη» του Γιώργου Σεφέρη θα εμφανίζονται στις 22 και 23 Απριλίου σε πίνακες και οθόνες της «Αττικό Μετρό», του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και του λιμανιού του Πειραιά.
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου μπορεί να συμπυκνωθεί, με απαράμιλλη πληρότητα, στην πασίγνωστη φράση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες: «Το σύμπαν είναι μια μεγάλη βιβλιοθήκη».
Υπό το πρίσμα αυτό κάθε βιβλίο αποτελεί μέρος της αλήθειας, κρυφής και φανερής, του κόσμου.
Ως συστατικό, λοιπόν, στοιχείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού, το βιβλίο καλείται ν’ αντισταθεί στην σύγχρονη παρακμιακή πορεία του Πολιτισμού τούτου.
Ιδίως δε ν’ αντισταθεί σ’ εκείνη την τάση «παντοκρατορίας» της τεχνολογίας, η οποία τείνει να μετατρέψει τον λόγο σε ευτελή καταναλωτική πληροφορία και, έτσι οδηγεί σε μιαν επικίνδυνη κατάσταση «αποξήρανσης» της γνώσης και της τέχνης.
Το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του που «σφυρηλατεί» μιαν αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη, διατηρεί την αληθινή σχέση με τον Άνθρωπο και με τον Κόσμο, αποτελώντας πραγματικό ανάχωμα στην επέλαση κάθε πνευματικώς φθοροποιού εικονικής προσομοίωσης.
Εύχομαι, κυρίως στους ταραγμένους καιρούς μας, οι αναγνώστες συνεχώς να πληθαίνουν και η ανάγνωση, ως κορυφαία στάση αντίστασης στην φθορά, ν’ αποτελεί ζωογόνο συνθήκη στην ανηφορική πορεία της ζωής.
Πηγή: www.iefimerida.gr