Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα) με αφορμή το μυθιστόρημα της Εύας Κασιάρου «Ήσουν μόνο ένα παιδί» (εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη) συζητάμε για ένα δύσκολο θέμα: Την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
Ένα παγκόσμιο πρόβλημα με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη ζωή του ατόμου που την υπέστη. Σε επιστημονική έρευνά που παρατίθεται στο βιβλίο αναφέρεται πως το 2009 υπολογίστηκε πως το 7,9% των αγοριών και το 19,7% των κοριτσιών, παγκόσμια είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση πριν από τα 18 χρόνια της ηλικίας τους. Στις χώρες της Ευρώπης το ποσοστό ανέρχεται στο 9,2%….
Θα μιλήσουν:
-Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, Αστυνομικός – Συγγραφέας – UNHCR High Profile Supporter (Υψηλού Προφίλ Υποστηρίκτρια της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες)
-Δημήτρης Μαγριπλής, Παιδοψυχίατρος -Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου
-Κώστας Στοφόρος, Δημοσιογράφος -συγγραφέας
Μαζί μας και η συγγραφέας του βιβλίου και εκπαιδευτικός Εύα Κασιάρου
Το βιβλίο: (Από κριτική στο literature.gr):
Η Εύα Κασιάρου με εξαιρετικό τρόπο, ξεκινώντας από τη σύγχρονη εποχή μας γυρνάει πίσω στον χρόνο στην ιστορία της γιαγιάς Αναστασίας. Ο καλός γείτονας και προπονητής, το υπόδειγμα οικογενειάρχη αρχίζει να την κακοποποιεί.
Και φυσικά να την εκβιάζει με κάθε τρόπο για να μη μιλήσει στους γονείς της. Της αποκαλύπτει για τους δικούς του σκοπούς, πως είναι υιοθετημένη. Η συγγραφέας μας δείχνει με γλαφυρό τρόπο την πάλη μέσα στη ψυχή του παιδιού, τις ενοχές που νιώθει. Πως αυτή είναι που κάνει κάτι κακό. Δεν τολμά να μιλήσει σε κανέναν.
Ο θάνατος της θετής της μητέρας και η απομάκρυνση από την Ελλάδα και τη γειτονιά με τον «δράκουλα» (όπως σωστά έβλεπε τον γυμναστή του το μικρό κορίτσι), αλλά και η απόφαση του πατέρα να απευθυνθούν σε ειδικό, βοηθούν τη μικρή Αναστασία να σταθεί στα πόδια της και να αποκαλύψει τα όσα της είχαν συμβεί, αρχικά στον ψυχίατρο και μετά στον πατέρα της.
Η συγγραφέας δεν μένει εκεί. Πατέρας και κόρη αποφασίζουν να σπάσουν τη σιωπή. Απευθύνονται σε ποινικολόγο και οδηγούν στη δικαιοσύνη τον θύτη. Είναι μια δύσκολη και επίπονη απόφαση. Όμως μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει λύση. Να μην υπάρξουν και άλλα θύματα.
Τα όσα αφηγείται η -γιαγιά πια- Αναστασία, θα βοηθήσουν και μια μικρή της φίλη να καταγγείλει κι αυτή τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε μέσω facebook.
Το βιβλίο αυτό, νεανικής λογοτεχνίας, πρέπει να διαβαστεί και από τους γονείς και από μεγαλύτερα παιδιά.
Είσοδος ελεύθερη -Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
Για πληροφορίες -κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected], τηλ. 210 325034
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα (μετρό Ακρόπολη)