Ποιοι φόροι πληρώνονται και ποιοι ''παγώνουν'' - Αναλυτικά οι ημερομηνίες.

Ασφαλιστικά και όχι μόνο 13 Δεκεμβρίου 2020

Η επέλαση της πανδημίας και το lockdown έχουν ανατρέψει πλήρως το χρονολόγιο πληρωμής των φόρων και των δόσεων ρυθμίσεων, με τους φορολογουμένους να επιχειρούν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι των φορολογικών υποχρεώσεων καθώς άλλες έχουν «παγώσει», άλλες πληρώνονται στην ώρα τους και άλλες ρυθμίζονται σε περισσότερες δόσεις.

Την ίδια ώρα παραμένει ανοιχτό το παράθυρο μιας νέας ρύθμισης «ειδικού σκοπού» για την εξόφληση των οφειλών - που έχουν γίνει βουνό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις - σε πολλές δόσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και τις 120, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, μιλώντας στον Alpha 98,9, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στις οφειλές γιατί, όπως λέει, «με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει σε 3-4 μήνες».

Υπέρ μιας νέας ρύθμισης οφειλών τάσσονται και τα στελέχη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθώς εκτιμούν πως δεν είναι ασύμβατη με την κουλτούρα των πληρωμών μια διευκόλυνση στην εξόφληση των οφειλών μετά την πανδημία.

Το χρονολόγιο

Μετά το πακέτο με τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, το νέο χρονολόγιο πληρωμής των βασικών φορολογικών υποχρεώσεων διαμορφώνεται ως εξής, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ»:

 Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή τον προηγούμενο μήνα με την επιβολή του δεύτερου lockdown, καθώς και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Επίσης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου - Νοεμβρίου, καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις των ρυθμίσεων.

Η πόρτα των 100 και 120 δόσεων θα ανοίξει ξανά με τους ίδιους όρους, με την υποβολή αίτησης και την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου από τους οφειλέτες.

Μέχρι 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ μηνός Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον ΦΠΑ του τριμήνου Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020 που θα πρέπει να καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία που έχουν δει μεγάλη μείωση στον τζίρο τους μετά και τη δεύτερη καραντίνα.

Μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ μηνός Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Μέχρι 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και του ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί θα μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά.

Οι δόσεις ρυθμίσεων για τις οποίες έχει «παγώσει» η πληρωμή τους θα προστεθούν ως υπεράριθμες στο τέλος των αρχικών ρυθμίσεων.

www.newpost.gr 

Προβλήθηκε 1629 φορές
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Ψηφίζεται τον Ιανουάριο, θα τιμωρείται ο οδηγός και όχι το ΙΧ, νομιμοποιείται η... διήθηση για τις μηχανές

Παράλληλα μειώνουμε το όριο ταχυτητας μέσα στις πόλεις από τα 50 στα 30 χλμ., όχι όμως στους κεντρικούς δρόμους και εκεί που γίνεται ταχεία κυκλοφορία, εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών, Βασίλης Οικονόμου

Το κακάο εκτινάσσεται στα 10.000 δολάρια - Αγωνία για τις τιμές στις σοκολάτες ενόψει των Χριστουγέννων

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι μηνών, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τη μείωση της παραγωγής στη Δυτική Αφρική, με τις παγκόσμιες προμήθειες να είναι ήδη περιορισμένες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, και αυξάνοντας τις πιέσεις στις τιμές της σοκολάτας.