Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα στο myAADE - Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ασφαλιστικά και όχι μόνο 29 Απριλίου 2023

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανέβουν στην ηλεκτρονική πύλη myAADE και τους προσωπικούς λογαριασμούς των 7 εκατ. φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2023.

Η πληρωμή για την πρώτη δόση είναι προγραμματισμένη για τις 31 Μαΐου, ενώ όσοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023 στη ψηφιακή πύλη myAADE:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Αρχικές – τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Στο μεταξύ μέσα στις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2023 και με νέα απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής παρέχει διευκρινήσεις για το πώς θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές στους δικαιούχους που θα υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, αρχικές ή τροποποιητικές, που υποβάλλονται για το έτος 2023 μετά την πρώτη κεντρική εκκαθάριση, σύνθεση δηλώσεων και έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους αυτού, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2023. Για τις δηλώσεις αυτές εκδίδεται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε. πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Κατά την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του προηγούμενου εδαφίου, λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, και το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της περ. ε’ της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013, πραγματοποιείται νέα κεντρική εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος αυτό από τη Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ., με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της λήξης της ανωτέρω προθεσμίας. Εφόσον από τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 προκύπτουν νέοι δικαιούχοι έκπτωσης ή μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης, εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2023 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης, εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

www.newsit.gr

Προβλήθηκε 5249 φορές
Κυβερνοεπίθεση στην ΕΕΤΑΑ έφερε στα χέρια χάκερ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένων 2,5 εκατομμμυρίων γονέων και παιδιών

Τα στοιχεία, είχαν δοθεί στο πλαίσιο των δράσεων «Νταντάδες της γειτονιάς» και «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης»

Απεργία 9 Απριλίου: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο του μετρό

Η ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ: Σας ενημερώνουμε, πως με εντολή της ΕΛ.ΑΣ την Τετάρτη 09/04 οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.

Απεργία 9 Απριλίου: Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τι θα γίνει με Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ - Από τις 10:00 έως τις 17:00 θα λειτουργήσουν Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ