Για τοξική ελεημοσύνη, θέαση της κοινωνικής ζωής με όρους ζούγκλας, όπου ο ισχυρός επιβιώνει μετατρέποντας τον αδύνατο σε ψυχοσωματικό πεδίο ταφής τοξικών απορριμμάτων, καθώς και για αντιγραφή των θέσεων περί "αντιμετώπισης της εξάρτησης" του Milton Friedman, κάνει λόγο η ανακοίνωση των Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης Εξάρτησης τονίζοντας πως ο κ. Τζήμερος επιχειρεί "μια επικοινωνιακή ντρίπλα βασισμένη στο στοιχείο της πρόκλησης".
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση - απάντηση στο επίμαχο άρθρο του Θ. Τζήμερου:
Ως εργαζόμενοι/ες στην Πρόληψη των εξαρτήσεων θεωρούμε χρέος μας να τοποθετηθούμε επί του πρόσφατου άρθρου του κου. Τζήμερου, που υπό τον τίτλο «Μην κάψετε την ηρωίνη» προτρέπει «το κράτος» να διανείμει δωρεάν ηρωίνη στους εξαρτημένους χρήστες.
Γνωστός για τη νεοφιλελεύθερη προσήλωσή του, που δεν βρίσκει ικανοποίηση ούτε στις υπαρκτές κυβερνητικές πολιτικές, ο κ. Τζήμερος επιδιώκει με μια επικοινωνιακή ντρίπλα βασισμένη στο στοιχείο της πρόκλησης, να παρουσιάσει τη δωρεάν παροχή ηρωίνης ως το αποκορύφωμα του ανθρωπισμού, της ορθολογικότητας και της καινοτομίας.
Εδώ βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της η θέαση της κοινωνικής ζωής με όρους ζούγκλας, όπου ο ισχυρός επιβιώνει και με τη μετατροπή του αδυνάτου σε ψυχοσωματικό πεδίο ταφής τοξικών απορριμμάτων. Παραγράφοντας τα κοινωνικά και ψυχικά γενεσιουργά αίτια της ουσιοεξάρτησης ? που σε περιόδους κρίσης, ακριβώς, οξύνονται επικίνδυνα: τη φτώχεια, την ανεργία, τα παρηκμασμένα πρότυπα, την απουσία μέλλοντος και ελπίδας για τους νέους, την ένταση της ψυχικής δυσφορίας, την ανεπάρκεια δημόσιων υποστηρικτικών δομών.
Οι 8 «επιτυχίες» που ο κος. Τζήμερος διαβλέπει ως απορρέουσες από τη δωρεάν χορήγηση ηρωίνης είναι αντιγραφή των θέσεων του Milton Friedman περί της «αντιμετώπισης της εξάρτησης» ? γι? αυτό και η βελούδινη ειρωνεία, που διατρέχει το άρθρο του και συμπυκνώνεται στο υποβολιμαίο νόημα «αφού το κράτος είναι εντελώς άχρηστο, ας δώσει τζάμπα αυτό που δεν μπορεί να καταστείλει». Στον επικίνδυνο οικονομίστικο διπολισμό του κου. Τζήμερου, όπως υπάρχει μόνο προσφορά και ζήτηση, έτσι υπάρχει μόνο καταστολή και τοξική ελεημοσύνη?
Ως εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης που δουλεύουμε με παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και με εξαρτημένους/ες, θεωρούμε πως η συμμετοχή, η δημιουργική δράση, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο κριτικός αναστοχασμός, η εμπιστοσύνη στον εαυτό και τους άλλους είναι οι κατακτήσεις χειραφέτησης, που διαπλάθουν τους νέους ανθρώπους και τους ωθούν σε κρίσιμες επιλογές Ζωής ? ασφαλώς μέσα σε ένα σύνθετο πλαίσιο με υποπεριβάλλοντα που ενθαρρύνουν την πλήρη ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του. Κατακτήσεις, που υποβοηθούνται με τις υπηρεσίες Πρόληψης-Θεραπείας-Επανένταξης και όχι με τη λογιστική «κάλυψη της εγχώριας ζήτησης» δια της «δωρεάν προσφοράς» δύο τόνων ηρωίνης?
Είναι σημαντικό για μια πολιτεία να δει το φαινόμενο της εξάρτησης ως τέτοιο που είναι: βαθειά κοινωνικό, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική συγκυρία, τα πολιτισμικά συμφραζόμενα και το κυρίαρχο πλαίσιο εφαρμοζόμενων πολιτικών. Διαφορετικά, πάρα πολλοί νέοι θα συνεχίσουν να ζουν σε εικονικούς τόπους, τύπου Μουντιάλ 2014: Φαντασμαγορία στις κάθε είδους οθόνες, τεχνητά και βίαια αποκολλημένη απ? τη σκληρή αλλά αναστρέψιμη πραγματικότητα τριγύρω.
Το Δ.Σ. του Σωματείου
από:ertopen.com