3 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους.
Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη η ταινία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943.
Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος.
Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης.
το trailer εδώ
Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.
Τον εμβληματικό συνθέτη υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου («Παράδεισος», «Μικρά Αγγλία»), έχοντας στο πλευρό του τους Χάρη Φραγκούλη (Γιώργος), Βασιλική Τρουφάκου (Λέλα) και την πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Χειλά Φαμέλη (Εστρέα).
Σε σημαντικούς δεύτερους ρόλους θα δούμε τους Γιάννη Στάνκογλου, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Μαρία Καβουκίδου, Γιάννη Αϊβάζη, αλλά και τους βετεράνους Λάκη Κομνηνό, Αλμπέρτο Εσκενάζι.
Τα γυρίσματα διήρκεσαν 12 εβδομάδες και έγιναν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε πολλά εμβληματικά κτήρια.
Στη Θεσσαλονίκη γυρίσματα έγιναν στον Λευκό Πύργο, στη Βίλα Αλατίνη, που στην Κατοχή χρησιμοποιούνταν ως αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων, και στη Στοά του Αγίου Μηνά η οποία μετατράπηκε σε αγορά της εποχής.
Οι σκηνές της Συναγωγής γυρίστηκαν στη Συναγωγή των Μοναστηριωτών.
Όταν οι Εβραίοι οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χρησιμοποιήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό ως αποθήκη, και για τον λόγο αυτό δεν καταστράφηκε από τους Γερμανούς. Γυρίσματα έγιναν επίσης στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.
Στην Αθήνα πολλές σκηνές γυρίστηκαν σε ιστορικά κτήρια της Πλάκας, όπως η Οικία Λασσάνη, η Οικία Αγγελικής Χατζημιχάλη και η εγκαταλελειμμένη Βίλα Ζακ Σαπόρτα, που αναπαλαιώθηκε.
Το Ουζερί Τσιτσάνης αναβίωσε στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά το επί της Οδού Πειραιώς, το παλιό εργοστάσιο της Sanitas.
Εδώ δημιουργήθηκε από την αρχή ο χώρος του πάλκου, ο χώρος της κουζίνας αλλά και το υπόγειο στο οποίο γεννήθηκε και βρήκε καταφύγιο ο έρωτας του Γιώργου και της Εστρέας.
Ολα αυτά μαζί, δεν σας κάνουν να θέλετε να δείτε το «Ουζερί Τσιτσάνης»;
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Μανούσος Μανουσάκης
«Η Γερμανική κατοχή και μια απαγορευμένη ερωτική σχέση βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κινηματογραφικού ρυθμού που τίθεται από τη μουσική που συνθέτει ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του έργου: ο εμβληματικός Βασίλης Τσιτσάνης»
O Μανούσος Μανουσάκης σπούδασε στο London Film School και από τότε έχει αναπτύξει μια μακρά και επιτυχημένη σταδιοδρομία.
Έχει σκηνοθετήσει: 4 μεγάλου μήκους ταινίες, 11 θεατρικές παραστάσεις, 10 τηλεταινίες και 20 εβδομαδιαίες τηλεοπτικές σειρές. Έχει τιμηθεί με Βραβείο Καλύτερης Κινηματογράφησης στο φεστιβάλ του Σικάγο, Βραβείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Griffoni Film Festival Italy και Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη μήκους ταινία του «Η Σκιάχτρα».
Όλες οι τηλεοπτικές σειρές του έχουν σημειώσει πολύ ψηλές τηλεθεάσεις, φτάνοντας έως και το 73%, ρεκόρ το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα, ενώ έχουν βραβευτεί με βραβείο σκηνοθεσίας και τρεις φορές βραβείο Αγαπημένης Σειράς του Κοινού.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Εργάστηκε σε εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη.
Διεύθυνε την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και τα περιοδικά «Θ-97» (Βραβείο Ιπεκτσί), «Τάμαριξ» και «Χίλια Δέντρα». Διετέλεσε διευθυντής του καλλιτεχνικού περιοδικού «Πανσέληνος» της «Κυριακάτικης Mακεδoνίας» που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό βραβείο European Newspaperdesign Awards 2000.
Η συλλογή διηγημάτων του «Η Στενωπός των υφασμάτων» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.
Το 2012 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» για το βιβλίο του «Περιπολών Περί Πολλών Τυρβάζω» (Εκδόσεις Πατάκη).
Το ομότιτλο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.