Τι θα κάνουν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας;

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 10 Ιουλίου 2015

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν ο μόνος σύμφωνα με πληροφορίες που διαφώνησε με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Γι αυτό άλλωστε και η υπογραφή του λείπει από το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Την Πέμπτη, η ιστοσελίδα Iskra που απηχεί τις απόψεις της Πλατφόρμας, ανήρτησε κείμενο που μιλούσε για έγκριση της πρότασης προς τους δανειστές «κατά πλειοψηφία» στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας λίγο πολύ γνωστή την διαφωνία Λαφαζάνη. Λίγο αργότερα, υπήρξε αναδημοσίευση κειμένου μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που έγραφε χαρακτηριστικά: «Οποιαδήποτε απόπειρα ακύρωσης της λαϊκής θέλησης για ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων αποτελεί Υβρι με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης.», έδειξε τις διαθέσεις. 

Το βράδυ της Πέμπτης, τα στελέχη και οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, πήραν μέρος σε σύσκεψη στην οποία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις, ενώ φέρεται να έχει συζητηθεί και η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της τάσης, τόσο στην από κοινού συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας όσο και αργότερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ η Πλατφόρμα θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης, δεν ισχύει όμως το ίδιο απαραίτητα και για την Ολομέλεια της Βουλής. Εκεί μπορεί να υπερισχύσει η ανάγκη, να μην πέσει η κυβέρνηση εκ των έσω. Σε κάθε περίπτωση, η διαφωνία θα δημοσιοποιηθεί ακόμη και αν δεν εκφραστεί με την ψήφο.

Η ψήφος των περισσοτέρων από 20 βουλευτών που ανήκουν στην Πλατφόρμα, αναμένεται πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ είναι σίγουρο πως θα παίξει ρόλο και η στάση που θα κρατήσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι. Στην περίπτωση που η αντιπολίτευση, υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης, θα είναι πιο εύκολο και για τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιήσουν την ψήφο τους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται και το μέλλον των υπουργών της Πλατφόρμας. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Στρατούλη, αναπληρωτή υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κώστα Ήσυχου, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και Νίκου Χουντή αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα, που θα κληθεί να εφαρμόσει μια πολιτική, με την οποία οι ίδιοι διαφωνούν.

Υπουργοί και βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, παρά την συζήτηση στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Βουλής, θα βρεθούν στην συγκέντρωση των υποστηρικτών του "ΟΧΙ" έξω από το κοινοβούλιο, στέλνοντας έτσι το μήνυμά τους.

το διαβάσαμε στο: http://www.topontiki.gr/

Προβλήθηκε 745 φορές