Ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη με καθυστέρηση τριών ημερών παραδέχθηκε τη γνησιότητα των εγγράφων του υπουργού Εργασίας προς την τρόικα, που παρουσίασε η "Αυγή" της Κυριακής, λέγοντας πως "είναι συνηθισμένο να ανταλλάσσονται σειρά εγγράφων", που όμως "δεν προδικάζουν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης", ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος έδειξε χθες ευθέως την οδό της "ιδιωτικής ασφάλισης", προτείνοντας πλήρως ανταποδοτικές συντάξεις, ακόμα και αναλογικές παροχές υγείας!
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έθεσε υπό τύπο ερωτημάτων (και αφού περιέγραψε τη μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων με εμπλοκή των ιδιωτικών αφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα, που θα αφορά επαγγελματικά ταμεία και αμιγώς ιδιωτικό τον τρίτο πυλώνα) τη δυνατότητα (;) μετατροπής ταμείων κύριας ασφάλισης σε επαγγελματικό ταμείο ειδικού σκοπού, αλλά και την ανάγκη αναλογικότητας των παροχών υγείας ανάλογα με τα ένσημα που έχει κάθε χρόνος ένας ασφαλισμένος!
"Γιατί θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές", αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για πλήρη ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών, όχι μόνο όσον αφορά τις συντάξιμες αποδοχές, αλλά και τις παροχές υγείας!
Αναλυτικά, ο διοικητής του ΙΚΑ υποστήριξε ότι στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου θα μπορούσαν να τεθούν τα ακόλουθα θέματα:
* Τα ταμεία κύριας ασφάλισης των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών (ΕΤΕΑΑ) θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ταμεία ειδικού σκοπού (κάτι ανάλογο με τα επαγγελματικά ταμεία στην επικουρική ασφάλιση), προκειμένου να εξαιρεθούν από τη κρατική δαπάνη για τις συντάξεις.
* Καθολική ενοποίηση των υφιστάμενων Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης με τρεις κλάδους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες) ή τρία ξεχωριστά ταμεία.
* Δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων - Μισθωτών.
* Δυνατότητα επιλογής επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσω επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
* Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε υπό τύπο ερωτήματος "αν το ύψος των εισφορών πρέπει ή όχι να συνδυαστεί με τους στόχους μη δημιουργίας ελλειμμάτων και διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων και ύψος εισφορών που θα υποβοηθούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων".
Αλέξης Μητρόπουλος: Συντάξεις σε διαρκή μείωση από το 2015
Περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος ανέφερε πως "η 'ρήτρα μηδενικής εγγύησης' για τις επικουρικές συντάξεις και η 'ρήτρα μερικής εγγύησης' για τις κύριες από 1-1-2015 δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα το προσεχές χρονικό διάστημα. Το νομοθετικό πλαίσιο που εγκαθιδρύει το νέο μνημονιακό σύστημα είναι πλήρες, ολοκληρωμένο και διατρέχει το σύστημα για μία πεντηκονταετία, δηλαδή μέχρι το 2060.
Η καταλυτικότερη εξέλιξη στη νέα φάση του ασφαλιστικού που εισερχόμαστε από 1-1-2015 είναι η εφαρμογή της 'ρήτρας εγγύησης μόνο της βασικής σύνταξης από το κράτος'. Για την καταβολή του 'αναλογικού' τμήματος της κύριας σύνταξης, ευθύνη θα έχουν αποκλειστικά μόνο τα οικεία ταμεία.
Μετά τη νομοθετημένη ήδη από το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3845/2010) σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τη στήριξη του συστήματος και τον περιορισμό της αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κάτω από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060 (Ν. 4046/2012 ΦΕΚ Α 28/14-2-2012 σελ. 699), οδηγούμαστε σταθερά σε σύστημα εγγυημένης μόνο της βασικής σύνταξης για όλους!".